El vilafranquí Xavier Bayer presenta un estudi sobre la Missa de Pastors de la Llacuna

0
942
Missa de Pastors de la Llacuna 2018 (foto: Xavier Bayer).

Dissabte a les 7 de la tarda tindrà lloc  a la sala de plens de la Casa de la Vila la presentació de la recerca que el vilafranquí Xavier Bayer ha fet sobre la Missa de Pastors. L’acte l’organitza l’Institut d’Estudis Penedesencs, en el marc de la Fira de Sant Andreu de la Llacuna (1337-2019) i de la 40a Matança del porc.

Es tracta d’una missa del gall que el compositor i organista Antoni Vaqué va escriure cap a l’any 1860. Es canta en llatí durant la nit de Nadal a l’església parroquial de Santa Maria de la Llacuna i s’inspira en les antigues llibertats d’orgue nadalenques, molt habituals als segles XVIII i XIX. Durant la missa també es canten unes quantes nadales. La interpretació musical de la missa va a càrrec del Cor Parroquial de la Llacuna, format per una vintena de cantaires, amb l’acompanyament d’orgue.

En sortir de l’església, a la plaça, es fa un ressopó popular amb coca, torrons i mistela o cava. Tot i que la mitjana d’edat és força alta, els darrers anys hi ha hagut una entrada de gent més jove, que garanteix per un temps la pervivència d’aquest esdeveniment centenari. La Llacuna és possiblement l’únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l’església.

El treball liderat per Bayer s’incorporarà a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.

FER UN COMENTARI