El vilanoví Antoni Munné-Jordà novel·la la presència de catalans a la División Azul

0
1351

Dins el riu, entre els joncs (Males herbes), de l’escriptor vilanoví Antoni Munné-Jordà, és la primera novel·la que tracta sobre la División Azul des d’un punt de vista català. Està inspirada en el pare i l’oncle de l’autor, que són dels pocs catalans que s’hi van enrolar i que van lluitar al costat de Hitler. Una novel·la històrica que mostra la cruesa extrema que es vivia a primera línia de front, i també les simpaties –avui en dia inconfessables– d’alguns intel·lectuals catalans cap al que estava passant a Alemanya.

El llibre, en format novel·la però minuciosament documentat, permet entreveure les circumstàncies que van empènyer alguns nois catalans a fer costat a l’Alemanya nazi davant la Rússia comunista. També s’hi fan evidents els motius pels quals, a la seva tornada, els soldats van preferir oblidar els seus records.

Antoni Munné-Jordà és un dels referents catalans de la literatura de ciència ficció (n’ha publicat dues antologies). Dirigeix la col·lecció “porpra i plata” de Pagès editors i és autor d’una desena de novel·les, cinc llibres de relats i quatre de narrativa infantil i juvenil. La seva anterior novel·la, Michelíada (Males herbes, 2015), va rebre el Premi Ictineu.

FER UN COMENTARI