El Xalet del Nin s’obre a Vilanova pel Primavera de Vins amb el jardí reformat

0
5717

Dissabte a la tarda/vespre va obrir al públic per primer cop el Xalet del Nin, l’edifici que hi ha a primera línia de mar a Vilanova, amb vistes a les platges de Ribes Roges, de la República i de Sant Gervasi, que ha esdevingut una icona a la ciutat. L’edifici és de propietat privada; el va adquirir fa divuit anys la família Díaz, que també regenta l’hotel-restaurant Ceferino, amb la idea de reformar-lo i donar-hi un ús hoteler, però no ha estat fins ara, després d’haver rehabilitat els jardins i la planta baixa de la casa, que els vilanovins l’han pogut començar a descobrir, en el marc del Primavera de Vins Penedès, el primer acte de la fira Temps de Vi.

L’expectació era màxima i de seguida es van esgotar les entrades. De fet, es podia veure la gent deambular amunt i avall per saciar la seva curiositat i descobrir els diferents espais i les ambientacions dels seus jardins.

Casa centenària
El Xalet del Nin, o Xalet Miramar, és al mig d’una finca de 8.000 m2 adquirida a principis del segle passat per Joan Ferrer i Nin (fill de l’alcalde de Barcelona i diputat provincial Odó Ferrer, i pare de l’alcalde de Vilanova i director del setmanari Villanueva y Geltrú Antoni Ferrer) i va ser edificat l’any 1913 per l’arquitecte Josep Font i Gumà. La casa, de 180 m2 de planta, va ser aixecada amb una barreja d’estils modernista i noucentista dins un recinte emmurallat coronat per una balustrada, dalt d’un turó i al costat del jaciment ibericoromà de Darró. En destaca una torratxa amb un columbari, la seva orientació al mar i, a la part posterior, l’ermita de Sant Gervasi, també propietat de la finca.

Jardí endreçat
Carlos Díaz explica que la rehabilitació de la finca ha començat pels jardins, amb un projecte paisatgístic de l’arquitecte Josep Maria Pujol que ha respectat al màxim les espècies que ja hi havia, sobretot els margallons. A tocar de l’entrada, a la zona de l’escalinata i el mirador, hi ha un primer espai, encara en construcció, que esdevindrà un umbracle amb diversos paraigües de grans dimensions, per on s’enfilarà vegetació. A la part frontal de la casa hi ha un pati d’oliveres amb una pèrgola i la zona de la font; i cap al vessant meridional es troba la piscina (amb una forma sinuosa, per respectar les restes arqueològiques que han sortit a sota) amb vistes a la platja, el jacuzzi i un cobert amb àrea de barbacoa. Tots els espais del jardí queden relligats per un camí de ronda que ressegueix la balconada seguint la barana de la murada.

Pel que fa al Xalet, que estava molt deteriorat, de moment se n’ha reformat l’estructura de la planta baixa. N’ha quedat una casa única amb espais generosos, molt diàfana, que inclou un menjador que tindrà una taula imperial per a una vintena de persones (la capacitat de la llar), un saló amb sofàs i llar de foc i un espai de bar amb un celler a sota.

Un negoci encara per definir
Aquesta llar es complementarà en un futur amb nou habitacions al primer pis i el sotacoberta, encara pendents de reforma. Carlos Díaz explica que encara no sap quina funció es donarà al Xalet del Nin. La seva intenció quan el va adquirir la família era reformar-lo i obrir-hi un hotel, però malgrat la bona predisposició de l’Ajuntament, la Demarcació de Costes de l’Estat posa moltes traves a aixecar un segon edifici
–per tema de volumetries– per a una quinzena d’habitacions (que se sumarien a les nou de la primera planta de l’edifici actual), i això en podria condicionar la viabilitat: “veurem els usos que permet el Pla de Catàleg de Masies de Vilanova”. De moment, en tant que finca privada, ja hi té programats alguns altres actes privats, a l’estil del de la DO Penedès de dissabte.

FER UN COMENTARI