Elena reivindica Vilanova com a capital de la festa dels Tres Tombs

0
604
Elena, pronunciant el pregó al Saló de Plens de la Casa de la Vila. // FOTO: AJUNTAMENT

L’exalcade Joan Ignasi Elena (ho va ser entre 2005 i 2011) ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a la Festa Major d’hivern de 2020, amb el pregó d’unes festes que viuran el seu punt àlgid divendres amb la celebració dels Tres Tombs, en honor a Sant Antoni. Vilanova és una de les poques ciutats de Catalunya que en què Sant Antoni Abat és festa local i els tres tombs es fan el 17 de gener, caigui el dia que caigui. És, també, de les ciutats on hi ha desfilant més carros, carruatges, eugues i cavalls.

La jornada ha començat avui amb el trasllat de la bandera amb l’equip portant de l’any passat, acompanyat de la Banda de Música Mestre Montserrat, des del carrer Doctor Fleming fins a la plaça de la Vila. A 3/4 de 12 ha sortit des de la plaça de les Neus la cercavila de balls i entremesos en honor de Sant Antoni i tot seguit Elena ha fet el predicot, amb l’acompanyament musical dels Ministrers de la Vila-Nova.

Elena ha llegit un text emotiu, en què evocava figures històriques dels Tres Tombs com Simeó Sendra, Josep Anton Juncosa, Jordi Juncosa o Albert Salvany, així com també l’exalcalde Jaume Casanovas. Ha reivindicat Vilanova com la capital de la festa dels Tres Tombs, destacant la projecció de la ciutat que proporciona a tot Catalunya. També ha afirmat que les festes al carrer són un mirall de nosaltres mateixos i que “els Tres Tombs ens recorden una manera de relacionar-nos amb la terra, de la qual n’hem heretat els valors”. En aquest sentit, segons Elena, els Tres Tombs són un puntal en la construcció col·lectiva de la identitat de Vilanova i, d’allò que “ens fa sentir membres d’una comunitat”.

En la mateixa línia, l’alcaldessa Olga Arnau, s’ha referit als Tres Tombs com “una festa que recupera i fa emergir la nostra memòria col·lectiva, que ha sabut plasmar aquest tarannà tan vilanoví de compaginar la tradició i la modernitat, el passat i el futur, el respecte i l’atreviment per adaptar-se als nous temps”. I la regidora de Cultura, Adelaida Moya, afirmava que la ciutat ha de mantenir “un agraïment permanent amb l’Associació dels Tres Tombs”, per transmetre durant tot l’any l’estimació pels animals i pels oficis i tradicions del passat.

En representació de l’Associació dels Tres Tombs, el seu vicepresident, Marc Piñol, ha manifestat el compromís de l’entitat amb els animals, amb la posada en marxa del protocol de seguretat i benestar animal, i ha dedicat un record a Josep Anton Juncosa i Simeó Sendra, membres històrics i emblemàtics de l’entitat, que van morir l’any passat.

Després del pregó, a la plaça de Sant Antoni s’ha fet el llançament dels 12 morterets i el repic de campanes d’inici de la festa, al mateix temps que a les portes de l’Ajuntament s’hi feia la ballada de salutació a la bandera de Sant Antoni Abat a càrrec de les Cotonines i dels Balls Populars, i les autoritats han pujat al carruatge per dirigir-se al carrer Pallars, on s’ha fet el lliurament de la bandera a la portant d’enguany, Delia Torralbo.

Aquest divendres, dia de Sant Antoni, la festa convoca tots els vilanovins i vilanovines al carrer.

FER UN COMENTARI