Des d’aquest dilluns els 95 treballadors d’Alfisa, a Santa Margarida i els Monjos, estan de vaga indefinida. La fàbrica treballa en exclusiva per a Renault i es dedica a la foneria d’alumini per crear peces per als motors que la marca automobilística produeix a les plantes de Valladolid, Sevilla i Portugal. El motiu que els ha portat a la vaga és la nul·la activitat de l’empresa, que pertany a la divisió europea del grup xinès JIE. De fet, la fàbrica està sense subministrament elèctric i de gas per impagament de factures i en els darrers mesos ha estat funcionant amb generadors externs, tot i que en les últimes setmanes també ha deixat de pagar el combustible. Només en subministraments, es calcula que el deute ascendeix a 1,7 milions d’euros.

A aquesta xifra cal sumar-hi els deutes amb la Seguretat Social i amb els treballadors. I és que el novembre de l’any passat l’empresa va començar a aplicar ERTO  discontinus a la plantilla i amb l’inici de la pandèmia provocada per la covid-19 va presentar un ERTO de març a juliol. Ja llavors la plantilla va queixar-se perquè no entenien com les altres indústries de l’automoció treballaven i ells no. Finalment, al juny van començar a treballar alguns dies. A l’agost l’empresa només els va pagar la meitat de la nòmina i això, juntament amb el total abandonament de la nau i de la direcció, és el que els ha portat a la vaga indefinida.

Segons el comitè d’empresa, la situació a la qual ha arribat Alfisa només s’explica per una mala gestió i ara l’únic que esperen és que l’empresa presenti un concurs de creditors. “Hem arribat on som per una mala gestió de la direcció, que ha estat incapaç d’entendre’s amb l’únic client que té”, denuncia Daniel Rabal, del sindicat CCOO. “Renault serveix motors per a moltes marques automobilístiques, per tant, de feina n’hi ha, però el problema és que hi ha una desconnexió total entre la direcció d’Alfisa i ells”, apunta Rabal.

Dimarts els representants sindicals dels treballadors es van reunir amb l’apoderat de l’empresa per saber quines propostes tenia sobre la taula i aquest els va informar que finalment Alfisa presentaria concurs de creditors. “Feia cinc mesos que els estàvem demanant que el presentessin, ara esperem que ho facin. Mentrestant, nosaltres ens tancarem a la fàbrica i no en sortirem fins que vingui el jutge a tancar-la”, explica Daniel Rabal.

La fàbrica d’Alfisa fa una vintena d’anys que funciona i ha estat en els darrers dos anys quan la situació ha empitjorat.

FER UN COMENTARI