Els 27 alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès fan, una vegada més, front comú per intentar aturar tots els projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que ara per ara el departament de Territori i Sostenibilitat té sobre la taula i els que hi poden arribar. És per això que aquesta setmana tots els batlles han fet arribar una carta al vicepresident del govern, Pere Aragonès, i al conseller de Territori, Damià Calvet instant-los a derogar el decret 16/2019 pel qual els Ajuntaments han perdut pràcticament totes les competències per decidir i intervenir en aquest àmbit.

En la missiva els alcaldes i alcaldesses insisteixen que no s’oposen a la instal·lació de plaques fotovoltaiques ni parcs eòlics al Penedès, però que volen consensuar les possibles ubicacions. “Demanem a la Generalitat que  ens tingui en compte, els Ajuntaments volem ser part d’aquest procés, volem tenir veu i poder decidir on posem aquestes instal·lacions perquè ningú millor que nosaltres coneix el territori”, explicava César Herráinz, alcalde d’Avinyonet del Penedès i president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès.

A més, els màxims representants municipals de la comarca denuncien l’impacte mediambiental i paisatgístic que aquestes instal·lacions amb les dimensions que es projecten tindrien i que posarien en perill el Penedès com a destinació enoturística de qualitat i, de retruc, la reputació dels vins i caves que s’hi fan i la supervivència econòmica de tot el territori. “Aquests projectes que la Generalitat té sobre la taula ocupen 450 hectàrees i són, en la majoria dels casos, macroparcs instal·lats en vinyes que amenacen el paisatge i la nostra manera de viure”, reblava Pol Pagès, alcalde de Sant Quintí de Mediona. Els alcaldes i alcaldesses sol·liciten que s’aprofiti el sòl industrial, les cobertes de naus industrials o parcel·les amb menys impacte mediambiental i proposen, fins i tot, aprofitar els laterals i la mitjana de l’autopista per instal·lar-hi plaques.

Els vuit alcaldes han fet pública la carta que han fet arribar a la Generalitat aquest dimarts al matí a La Granada, just davant de l’espai que l’any 1992 va ocupar Telefónica per instal·lar-hi antenes de telecomunicacions. L’elecció no ha estat casual, ja que els batlles i batlleses es pregunten què passarà amb tots els parcs que es preveuen desenvolupar quan d’aquí a uns anys hagin acabat la seva vida útil: “és vital que els ajuntaments puguem intervenir i decidir on instal·lar els camps fotovoltaics i on no”, manifesten.

L’Alt Penedès es troba entre les deu comarques de Catalunya amb més projectes presentats per instal·lar-hi camps d’energia solar. La Generalitat n’ha rebut a la vora de 25 i, tot i que n’ha desestimant alguns, està en procés de validació d’uns quants que en total ocuparien 450 hectàrees i que afecten els municipis d’Avinyonet del Penedès, Gelida, La Granada, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Quintí de Mediona i Torrelavit. “No pot ser que els alcaldes ens assabentem d’aquests projectes per la premsa o per tercers i que no tinguem veu”, insistia Josep Tutusaus, alcalde de Pontons, municipi que ha vist com el departament de Territori desestimava dos projectes de parc eòlic.

 

 

FER UN COMENTARI