Els alcaldes de l’Alt i Baix Penedès, units contra la MAT

0
167
Vint alcaldes del Penedès, units contra la MAT.

Vint dels 41 alcaldes de l’Alt i Baix Penedès han escenificat aquest dilluns al migdia al castell d’Olèrdola un acte de presentació de les al·legacions consensuades que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha presentat contra el projecte de línia de molta alta tensió (MAT) que pretén creuar les dues comarques, amb una afectació molt important. Unes al·legacions que estan també en sintonia amb les presentades per la Diputació de Tarragona i que compten també amb el recolzament del Departament d’Empresa de la Generalitat. El rebuig administratiu a Catalunya és, doncs, total.

I és que com va dir l’alcalde amfitrió, Lucas Ramírez (Olèrdola), “és important que en temes territorials ens posem d’acord i trobem alternatives al model energètic amb les millors solucions per intentar no trepitjar el territori, com s’ha fet fins ara”.

El president del Consell Comarcal, Xavi Lluch, ha qualificat de “barrabassada” que es vulgui fer passar aquesta MAT Penedès sense ni tan sols haver informat els ajuntaments, que en el cas de l’Alt Penedès serien els de Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat, Avinyonet i Olesa.

D’arguments, les al·legacions en donen a dojo, i el fet de ser consensuades hauria de ser suficient perquè el Ministeri de Transició Ecològica el bloquegés. De fet, sense va dir Lluch, la mateixa “ministra ha manifestat molts dubte sobre aquestes línies de MAT” perquè tenen “molts defectes de forma”.

Entre els arguments donats hi ha l’afectació de la MAT sobre els parcs del Foix i del Garraf, així com el pèlag de la Saulonera (Olèrdola); l’absència de cap estudi sobre com afectaria l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, que està protegida per la Unió Europea; l’afectació de castells, esglésies, ermites, cementiris, coves, fonts, etc.; l’afectació sobre la qualitat de l’aire, la contaminació acústica, lumínica i electromagnètica, especialment en masies que quedarien a menys de cent metres de la MAT; el fet que la legislació només permet transportar energia a l’empresa Red Eléctrica Española, i aquí ho pretén fer un privat; també alerta sobre un major risc d’incendi forestal, sobre l’impacte que tindrà sobre l’agricultura, sobre l’enoturisme i el paisatge, en definitiva.

Lluch va dir, finalment, que la MAT “no beneficiaria en res a l’Alt Penedès, no tindrem més energies renovables”, i es va manifestar favorable a buscar solucions alternatives per implantar energies netes, però també va dir que “som nosaltres, els alcaldes, els que hem de decidir on volem els parcs eòlics”.

Val a dir que l’empresa que vol construir la MAT s’ha reunit recentment amb l’alcalde de Sant Cugat, Jordi Ferrer, a petició d’aquest. Segons el batlle, “ens van venir a vendre que tot seran flors i violes, que tot això serà un benefici per tothom, que està tot molt ben pensat i que tirarà endavant”.

FER UN COMENTARI