Els alts índexs de contaminació de Componentes causen alarma veïnal a Vilanova

0
2563

Les associacions afectades per la pol·lució que genera la fàbrica Componentes Vilanova han posat el crit al cel en conèixer de primera mà l’estudi de qualitat de l’aire fet per la UPC pels voltants de l’empresa, per encàrrec de l’Ajuntament. El Col·lectiu de Veïns contra la Contaminació (CVC) creat el 2015, l’Associació de Veïns de Baix a Mar i l’Agrupació de Protecció del Medi Ambient (APMA) del Garraf estan alarmats davant els resultats d’un estudi que indica que al llarg de 43 minuts, durant tres dies d’estiu, les emissions difuses (no a través de la xemeneia, sinó pel sostre de la nau) de benzè superaven 25 vegades el límit legal permès (122 micrograms, quan la normativa posa el límit en 5 de mitjana anual). El veïnat del Mirador, les Llunes (i l’afectació podria ser també a les Roquetes) tem per la seva salut, atès que el benzè és cancerigen. A més, asseguren tenir indicis que demostrarien la detecció d’emissions arreu del nucli urbà de Vilanova.

Sobredosi de pol·lució

Maria Àngels Montblanc denuncia que l’Ajuntament està permetent les emissions tot i tenir constància de la seva gravetat: “l’informe ens dona la raó, estem moltíssim preocupats per la nostra salut perquè ja no són sospites”. La vilanovina compara els alts nivells d’exposició a la pol·lució cancerígena a “prendre’s deu neobrufén durant una hora: no sabem la repercussió en la salut que té una exposició al benzè durant 45 minuts i que superi 25 vegades el nivell permès”.

Elena Luque, també membre de la plataforma veïnal creada fa tres anys, considera “extremadament tremendes” i “extraordinàriament perilloses” les puntes de 122 micrograms de benzè detectades al juliol. Davant l’argument donat ara fa una setmana pel regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, que el màxim permès per la Unió Europea és de cinc micrograms de benzè de mitjana anual, però sense esmentar controls puntuals, Luque replica que “no podem tenir la certesa que no és perillós perquè només s’han fet anàlisis quinze dies i no és extrapolable”.

Luque també afirma que als blocs de pisos propers a la fàbrica hi ha hagut episodis de “marejos, cefalees, migranyes… símptomes que ens han alarmat”. Per això demana que Componentes deixi d’emetre els elements tòxics fins que hagi posat mesures adequades per evitar les emissions: “volem que el forn s’aturi fins que tinguem la certesa que és segur”. I per descomptat, exigeix a l’Ajuntament que retiri el seu informe favorable a l’ampliació del volum de producció sol·licitat per Componentes fins a resoldre-ho.

No hi ha dades anuals

Finalment, APMA i l’AVV del Barri de Mar creuen que el problema no és només del reduït veïnat de la rodalia de l’empresa sinó de tot Vilanova. Jaume Marsé, en representació del grup ecologista, retreu a l’Ajuntament que durant 12 anys s’ho hagi mirat des de la barrera. Recorda que hi ha una sentència judicial ferma de 2006 que ordena que el terreny de Componentes tingui la qualificació de sòl urbà, i no urbanitzable com marcava el pla general de 2001, i que després de la sentència no ha fet cap modificació puntual del pla general per posar-hi ordre, amb les restriccions que considerés oportunes: no s’ha fet perquè hauria estat reconèixer que aquesta activitat no s’hi podia fer, perquè és sòl urbà, hi ha gent, que hi viu, però també és industrial, i no saben com resoldre-ho”.

En relació als nivells alts de benzè, Marsé rebat el regidor de Medi Ambient que “la mitjana anual no la podem saber perquè no l’he, calculat cada dia, i és possible que  cada dia surtin quantitats brutals però no ho sabem, només sabem tres dies i ratlla l’escàndol”. A més, el membre d’APMA denuncia que l’Ajuntament sabia el contingut de l’informe de la UPC des del juliol, però que a l’estiu no li convenia donar-lo.

Què hi diu la llei?

La Directiva 2000/69/CE del Parlament Europeu i del Consell de 16 de novembre del 2000 diu que “El benzè és un agent genotòxic cancerigen i no hi ha cap llindar especificable per sota del qual la salut humana no estigui en perill”.

L’OMS diu al seu web: “El benzè és una causa ben establerta de càncer en humans […]. Causa leucèmia mieloide aguda (leucèmia no limfocítica aguda) i hi ha evidència limitada que també pot causar leucèmia limfocítica aguda i crònica, limfoma de Hodgkin i mieloma múltiple.

Una reunió, el dia 23

Aquest divendres, a la 1 del migdia, l’Ajuntament, la Direcció General de Qualitat de l’Aire de la Generalitat, Componentes i representants del CVC i d’APMA tindran una reunió per valorar accions a dur a terme, ara que tenen aquest primer informe.

FER UN COMENTARI