Dilluns van començar les obres de la primera fase de restauració del barri Vell de Sant Pere de Riudebitlles. Aquesta primera intervenció, pressupostada amb 519.000 euros, se centrarà en els carrers Major fins davant del Palau dels Marquesos de Llió i el carrer del Call. En tots dos, es recuperarà el rec antic i es farà totalment visible en alguns punts, mentre en altres ho serà menys.

En comptes de ser de ceràmica com antigament, el rec serà d’acer corten (envellit). El traçat dels recs acabarà en punts singulars del teixit urbà i en ells el caixó metàl·lic es desenganxarà formant estructures reixades també d’acer perquè hi creixin plantes enfiladisses. N’hi haurà una, per exemple, davant del palau dels Marquesos de Llió i en un altre punt, l’estructura servirà de pèrgola per cobrir part d’un passatge. La nova pavimentació dels carrers es farà amb totxo massís i incorporarà la pedra de les voreres.

Reivindicant el passat
I és que el projecte, tal com explica l’alcalde de Sant Pere de Riudebitlles, Joan Llort, vol reivindicar la història del poble lligada indissolublement a l’aigua des de fa més de cinc segles, amb la situació de carrers, places i cases modelada pel fluir de les séquies i els canals que fan arribar l’aigua a tots els racons del poble: “Sant Pere és una vila que va néixer a partir del riu, tenim les recloses, els molins, els recs, aqüeductes… Amb aquesta intervenció el que fem és recuperar el nostre origen que ha marcat el desenvolupament industrial, cultural i històric del poble”, comenta.

Les obres d’aquesta primera fase es preveu que estiguin acabades a finals de març. Llavors restaran les altres dues fases del projecte per desenvolupar i que inclourien actuacions en mitja dotzena més de carrers i places. En total, la inversió suma més d’1,5 milions d’euros, una xifra difícil d’assumir per un poble petit com Sant Pere. És per això que l’alcalde explica que aquestes dues fases es deixen, de moment, per a més endavant.

El que sí que es farà és el canvi de l’enllumenat del barri vell per llums led. Aquesta acció es finançarà amb un fons FEDER gestionat pel Consell Comarcal. Finalment, i aprofitant que un dels dos carrers que s’intervindran en aquesta primera fase és el del Call, l’Ajuntament ha iniciat els tràmits perquè pugui estar inscrit dins dels Calls de Catalunya. “És un call petit, però no hi ha gaires pobles que en tinguin”, comenta Llort.

Promovent el turisme

Que la remodelació del nucli antic posi al descobert els antics recs no és casual. L’aigua forma part de la història del poble i és justament això el que l’Ajuntament vol promocionar turísticament. Per aquest motiu, els recs alimentaran la roda de molí que s’ha restaurat al Molí del Cal Xerta, un nou equipament que es preveu inaugurar a la primavera o estiu de 2021, juntament amb les obres al barri Vell i la nova biblioteca. Un espai que acollirà un casal d’emprenedors, un casal d’art perquè hi facin residència artistes i un casal dels paperers.

FER UN COMENTARI