Els Bordegassos celebren dissabte els 50 anys de la primera actuació

0
150

Per Sant Jordi del 1972, la plaça de la Vila de Vilanova va veure la primera diada castellera dels Bordegassos vilanovins. Hi van fer el 4 de 6, un intent desmuntat de 3 de 6 i la torre de 5. Dissabte farà 50 anys. Avui dia, la diada castellera de Sant Jordi ja forma part del seu calendari regular i sol ser la seva diada d’inici de temporada. Enguany, però, tindrà aquesta connotació especial, que commemoraran amb un cartell de primer nivell i amb diversos actes paral·lels.

La diada serà a les 6 de la tarda a la mateixa plaça de la Vila i la colla de groc terrós compartirà plaça amb els Nens del Vendrell, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Barcelona. Prèviament, al matí, a partir de 2/4 de 9 del matí hi haurà unes matinades singulars, que sortiran de la plaça de la Marina i portaran la colla fins al carrer Balears, núm. 36, ja que aquí hi vivia Joan Borbonès, la persona que va animar bona part dels joves que van engegar l’aventura dels Bordegassos. Davant de casa seva es va fer el primer pilar de les matinades de Sant Jordi del 1972 i aquest 2022 també s’hi farà el primer pilar, en agraïment a Borbonès.

Matinades rememoratives

Posteriorment, les matinades transcorreran pel barri de Baix-a-mar; pujarà cap al carrer de Cuba número 21, on es farà una altra parada significativa (cap a 2/4 d’11), ja que l’any 1971 i 1972 hi havia la llibreria Aderró, que era un punt de tertúlia imprescindible entre Bienve Moya, Josep Maria Ràfols i Sixte Moral. De les trobades entre ells tres i la complicitat de molta més gent en va sorgir l’ànim per tirar endavant la colla. Aquest 23 d’abril s’hi descobrirà una placa que recorda la importància de la desapareguda llibreria.

Les matinades s’acabaran cap a 2/4 d’1 del migdia al local de la colla, Cal Pinyana, on rebran l’alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, que signarà el llibre d’honor de l’entitat amb motiu dels 50 anys dels Bordegassos.

A 2/4 de 5 de la tarda, els castellers vilanovins que hagin vestit en algun moment la camisa groc terrós estan citats a fer-se una gran fotografia a les escales del Mercat, on ja es van fer la primera foto el 23 d’abril del 1972. D’allà arrencarà la cercavila fins a la plaça de la Vila. Les colles triades per acompanyar-los són els seus padrins (Castellers de Barcelona), els Nens del Vendrell (que juntament amb els barcelonins i els Castellers de Sitges van ser-hi presents a la primera actuació de fa 50 anys) i la Joves de Valls (amb qui els Bordegassos hi mantenen una estreta relació des de sempre). La diada s’acabarà amb un sopar a la plaça de les Casernes.

FER UN COMENTARI