Els Bordegassos de Vilanova donen el tret de sortida als actes del 50è aniversari

0
316

La celebració dels 50 anys d’història dels Bordegassos (1972 – 2022) van començar dissabte a l’Auditori Eduard Toldrà, amb un acte inaugural encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, el qual va agrair el compromís cívic i cultural amb el país de la colla vilanovina al llarg d’aquest mig segle d’història. El president va dir que “per mi, el moment més emocionant d’un castell és quan es descarrega i tothom el celebra de forma conjunta” perquè, va afegir, “entre tots podem fer coses que un de sol no pot fer”.

Al mateix acte, l’alcaldessa Olga Arnau va recordar que “els Bordegassos són la porta d’entrada a Vilanova de moltes persones” i va assegurar que “sou uns grans ambaixadors que sempre tindreu l’aplaudiment i l’estima de Vilanova”.

400 persones dempeus

El president dels Bordegassos, Jaume Pujol, va voler explicar en el mateix acte que “molta gent m’ha dit que els Bordegassos és la millor cosa que els ha passat en la vida”, i va destacar la tasca de cohesió social de la colla, en un discurs que va posat de peu dret les 400 persones que omplien l’auditori vilanoví.

L’acte inaugural va comptar amb la presentació del cartell commemoratiu de l’aniversari, obra de l’artista Estrella Armero. Igualment, es va mostrar l’escultura que representarà la colla aquesta temporada, obra de l’escultor vilanoví Ramon López. La peça, d’edició limitada, mostra un home gran enfaixant una jove, amb un enxaneta mirant-s’ho. Aquest treball mostra la feina cooperativa entre generacions i gèneres pel projecte comú dels castells.

Durant la vetllada es van projectar diversos vídeos en què es mostraven fragments la història de la colla i llocs rellevants de la ciutat amb una estreta vinculació amb els Bordegassos. A més, diversos castellers veterans dels Castellers de Vilafranca, de les dues colles de Valls i dels Nens del Vendrell  van explicar la seva especial relació amb els Bordegassos. Finalment, un últim audiovisual va deixar palès el compromís social i nacional dels Bordegassos des de la seva fundació.

El 19 de març també es va presentar el programa-llibre dels 50 anys, que recull totes les activitats que s’han programat i sis grans reportatges sobre diversos aspectes de la colla: la inclusió de la dona al món dels castells, el paper dels Bordegassos en la recuperació de la gralla, l’evolució de la colla, el moment històric en què va néixer i l’encaix dels castells dins la festa popular vilanovina.

FER UN COMENTARI