El municipi de Vilanova i la Geltrú ha tornat a impulsar un camp de treball destinat a la recuperació i el manteniment del territori, i un camp de treball centrat en la investigació arqueològica. Els dos camps es desenvolupen anualment durant la temporada estiuenca.

Un camp internacional per cuidar el medi local

El passat dia 1 va finalitzar la segona edició del Camp Internacional del Turó de la Sèu, que enguany comptava amb una vintena de participants locals i provinents de països com Rússia, Hondures, Mèxic, Sèrbia, Turquia, Itàlia, Alemanya i Portugal. En aquest camp, impulsat per l’Associació Garraf Coopera, els voluntaris es dediquen a recuperar i re-naturalitzar l’Ortoll-Sant-Gervasi-Santa Llúcia i els camins històrics i ramaders que porten a la Carrerada. El medi del Turó de la Sèu consta d’una superfície de 9.000 metres quadrats de diversos propietaris públics i privats, però el Camp de Treball es limita a una hectàrea, on els participants s’ha encarregat de la preservació del paisatge i d’elements arquitectònics rurals (com les mulasses, cabanes de pedra seca; o els murs de pedra seca i els camins ramaders) fent tasques de desbrossament, restauració, replantació, senyalització i sensibilització ciutadana. Gràcies a les intervencions del voluntariat s’afavoreix la proliferació d’amfibis, invertebrats i la presència d’aus migradores a la zona.

Pràctiques d’arqueologia

D’altra banda, el Camp de Treball de Darró finalitzarà demà, celebrant la quarta edició amb un acte d’acomiadament amb els membres i algunes autoritats. En aquest camp els participants poden fer-hi pràctiques d’arqueologia i aprendre a classificar el material descobert a partir dels jaciments de la vil·la romana de Darró (del segle IV) des que a partir d’un conveni entre la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova es van tornar a posar en valor les excavacions que s’havien dut a terme als anys vuitanta.

Només hi ha 15 places perquè es tracta d’un jaciment real però enfocat a l’aprenentatge i per tant cal que els responsables puguin dedicar temps als participants, la majoria dels quals acostuma a ser del Garraf. Enguany han descobert una peça perfectament conservada que explica una tradicional ofrena romana: una petita gerra de ceràmica amb un ou de gallina a l’interior, que s’enterrava a les cases per assegurar la fertilitat de les dones i els camps.

FER UN COMENTARI