Els caramels de les comparses hauran de ser biodegradables ja des de l’any que ve

0
661

L’alcaldessa Olga Arnau, la regidora de Medi Ambient Marta Jofra i representants de cinc supermercats de la ciutat (Alcampo, Caprabo, JR, Condis i Bon Preu Esclat) han signat solemnement dilluns al migdia a la sala noble de l’Ajuntament un conveni amb el qual s’adhereixen a la compra conjunta d’ecocaramels, de cara a les properes comparses. La iniciativa de vendre ecocaramels a les colles comparseres la va impulsar l’any passat la Federació d’Associacions de Carnaval (FAC), que fa de proveïdor, amb la col·laboració de l’associació de consum La Vinagreta i el recolzament també dels pressupostos participatius del Consistori; va comptar amb la complicitat de dos súpers de Vilanova i van aconseguir que el 30% dels caramels llançats per les comparses fossin biodegradables.

A més de l’ampliació enguany de dos a cinc supermercats que posaran a la venda a un preu unitari només ecocaramels, l’Ajuntament vol fer un pas més i segons va explicar Jofra, les intencions municipals són d’aprovar al mes de novembre una modificació de l’Ordenança de Convivència per tal que ja a partir de les properes comparses (és a dir, l’any que ve) sigui obligatori que tots els caramels que es tirin per carnaval siguin biodegradables. No es contempla, en principi, fer inspeccions, ni imposar sancions, però sí ajudar a conscienciar la ciutadania. “Volem que el percentatge no sigui anecdòtic, que s’estengui”, ha dit Jofra. L’alcaldessa Olga Arnau ha dit que voldria que enguany s’arribés al 60% i l’altre al 90%.

Cada any, per les comparses es llancen entre 90 i 140 tones de caramels, de les quals 58 són plàstics, una part dels quals acaben a les clavegueres i al mar.

La presidenta de la FAC, Iolanda López, ha dit que “igual com les comparses han d’anar ben uniformades, dins el decàleg del bon comparser recomanarem l’ús d’aquest ecocaramel”. Els súpers que no s’hagin adherit al conveni, també hauran de veure algun altre tipus de caramel biodegradable.

FER UN COMENTARI