Els Castellers de Vilafranca tenen plena confiança a guanyar el concurs

0
1636
Toni Bach, cap de colla, i Joan Badell, president dels verds.

El 2002 amb el 3 de 10 carregat. El 2004 i el 2006 amb la torre de 8 carregada. El 2008 amb la torre de 8 i el 4 de 9 carregats. El 2010 amb el 4 de 9 amb agulla. El 2012 amb la torre de 8 i el 4 de 9 descarregats. El 2014 amb la torre de 8 i el 3 de 10 carregats. I el 2016 amb doblet de deu descarregat. Aquesta és la seqüència victoriosa d’uns Castellers de Vilafranca que han guanyat totes les edicions del concurs de castells de Tarragona del segle XX i que diumenge lluitaran per endur-se el novè consecutiu.

El president de la colla, Joan Badell, afirma que “hem de ser optimistes” malgrat l’evidència que per primer cop en tot aquest temps, els verds han deixat de ser favorits. I ho han deixat de ser perquè la Colla Vella de Valls ha multiplicat el nombre i la varietat de castells de gamma extra, mentre que els penedesencs, torre de 9 a banda, han passat a concentrar-los en les diades punteres.

Amb tot, el concurs és una actuació d’un dia i no el rànquing de tota la temporada, i els Castellers tenen la virtut que en les grans ocasions se sobreposen com ningú a tota adversitat per treure el millor de si mateixos. Enguany han passat una temporada condicionada per les caigudes. Han estat poques, però amb la pega que en totes elles han perdut efectius, sobretot al pom de dalt. Tot i així, per Sant Fèlix van ser capaços de descarregar el 3 de 10 (que ja havien completat a finals de juliol a Vilanova) i de carregar la torre de 8. Al concurs, l’objectiu és descarregar-los tots dos i tornar a posar el peu al coll del 4 de 10, que ja van completar al concurs de 2016 i que han assajat amb intensitat durant un mes de setembre i primers dies d’octubre en què han recuperat forces i confiança. El fet d’haver portat aquest any a plaça 15 vegades castells amb manilles (entre 3 de 10, 4 de 10, torre de 9 i pilar de 8) hi pot ajudar. “Totes les proves estan donant els resultats que volíem”, ha dit el cap de colla, Toni Bach. A la recàmera hi portaran el 5 de 9 i el 3 de 9 amb agulla. “En principi, el 4 de 9 no hi entra”, ha dit Bach.

A hores d’ara, els vilafranquins són els únics que enguany han descarregat el 3 de 10. També és l’única colla que ha descarregat castells de deu i la torre de 8 al concurs. I el factor psicològic pot ser decisiu en un concurs en què no es preveu grans diferències entre les colles que pujaran al podi.

FER UN COMENTARI