Els impostos s’apujaran el 2,2% a Vilafranca, l’equivalent a l’IPC

0
1101
Presa de possessió de Francesc Oliva (CUP) com a regidor.

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar dimarts amb els vots a favor del govern del PDeCAT-PSC, l’oposició de Vilafranca en Comú i l’abstenció de CUP-ERC-PP, les Ordenances Municipals de 2019, que s’apujaran de manera general el 2,2%, l’equivalent a l’IPC interanual del mes d’agost.

Factura electrònica del preu de l’aigua

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz (PDeCAT), va qualificar-les de “continuïstes” i va destacar la reducció de la taxa del cementiri, que pot arribar a ser del 50%, i també la bonificació de l’obertura de locals comercials en espais que fa temps que estan tancats. El preu de l’aigua es bonificarà el 5% el primer any de qui demani factura electrònica.

Tarifació social només per les llars d’infants

Josep Ramon (PP) reclama bonificacions per a les famílies nombroses i considera que cal abaratir també la taxa per petites obres, com pintar una façana. Ramon Arnabat (VeC) insisteix a reclamar la tarifació social per a l’escola de música, també una redistribució de l’IBI amb criteris socials i, quant a la brossa, que pagui més qui més en generi. I Toni Peñafiel demana factures pedagògiques en el rebut de l’aigua, com fan altres empreses.

Mònica Hill (ERC) demana unes Ordenances més progressives i socials, gravant els grans tenidors de pisos buits i bonificant l’IBI de les rendes més baixes. Quant a la recollida de les escombraries, aposta per fer-la porta a porta i cercant un sistema que faciliti identificar els usuaris per saber qui en genera més i si fa una correcta separació.

Laia Santís (CUP) creu que cal bonificar les escombraries a qui faci ús habitual de la deixalleria; també demana tarifació social per al Complex Aquàtic, reduir l’IBI dels aturats, de les persones que cobren per sota del salari mínim i bonificar la taxa d’obertura d’establiments que es dediquin a la reparació d’objectes.

Francisco Romero (PSC) va assegurar que l’Ajuntament “recull quasi totes les bonificacions aprovades pel marc normatiu” i que les Ordenances no poden trencar l’equilibri d’ingressos/despeses del Consistori; altrament, caldria incrementar la pressió fiscal, apujant impostos per sobre de l’IPC. La prioritat del govern, va dir, són no passar de l’IPC i bonificar les llars d’infants.

FER UN COMENTARI