Els indians tornen a Ribes el 4 i 5 de juny

0
158
L'alcaldessa de Ribes, Abigail Garrido, i els regidors Juan Garcia i Antònia Pulido, amb el barret indià. // LA FURA.

Ribes viurà el cap de setmana del 4 i 5 de juny la cinquena edició del Retorn dels Indians, la fira dedicada als americanos que al llarg del segle XIX van marxar del poble a fer les Amèriques i que, al tombant de segle, van tornar enriquits i hi van deixar una petjada arquitectònica que encara perdura.

Aquesta edició, els carrers de Ribes es tornaran a engalanar després que el 2020 no es pogués celebrar i l’any passat estigués marcada per les restriccions sanitàries. Es recuperen, per tant, les rutes teatralitzades, les actuacions musicals, els tallers infantils i la 16a edició de l’Agromercat, la mostra i degustació de productes agroalimentaris artesanals. “Amb la celebració de la fira, Sant Pere de Ribes es compromet amb la recuperació del patrimoni històric”, ha dit l’alcaldessa de Ribes, Abigail Garrido.

Una de les principals novetats és que el Retorn dels Indians tindrà enguany una mirada en clau femenina. La fira posarà el focus en les dones indianes amb l’objectiu de conèixer el paper que van tenir totes aquelles ribetanes que també van marxar a fer les Amèriques, “un paper que històricament s’ha silenciat”, ha afegit Garrido.

Més d’un centenar d’establiments

La fira dels americanos comptarà amb la participació de més d’un centenar d’establiments, entre botiguers, artesans i restauradors de proximitat que promocionaran els seus productes als carrers del nucli antic. Tot i que la majoria de les activitats es concentraran a la plaça de la Vila, el regidor de Comerç, Juan Garcia, ha explicat que, com a novetat, enguany el carrer del Carç també estarà integrat com un espai firal més, on hi haurà activitats musicals i es podran degustar plats de tradició indiana.

Per la seva banda, la regidora de Turisme, Antònia Pulido, espera que enguany es puguin superar els 20.000 visitants que van passar per la fira l’any 2019, abans de l’esclat de la pandèmia. Per fer-ho, l’Ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania viatges gratuïts en autobús, que sortiran des de Barcelona i Les Roquetes. El viatge serà gratuït per aquelles persones que vagin vestits de color blanc, que és el color que caracteritzava els americanos. Es tracta d’una fira “familiar i saludable”, ha dit la regidora.

El centre d’interpretació dels americanos, a punt

La inauguració del Centre d’Interpretació dels Americanos el pròxim 4 de juny donarà el tret de sortida a un cap de setmana ple d’activitats. El centre obrirà les portes per donar a conèixer el llegat indià a Ribes, però també incorporarà un nou punt d’informació turística. El programa complet de la fira es pot consultar a la pàgina web de l’Ajuntament de Ribes.

FER UN COMENTARI