Detingudes i deixades en llibertat dues persones com a suposades piròmanes dels incendis del massís del Garraf

0
442

Els Mossos d’Esquadra van detenir dissabte, amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals i de la Policia local de Sant Pere de Ribes, un home de 22 anys com a presumpte autor dels dos incendis forestals que hi va haver al massís del Garraf els dies 18 i 21 de juny i que van calcinar 161,47 i 23,39 hectàrees de massa forestal, respectivament, dins els municipis d’Olivella, Avinyonet i Sant Pere de Ribes. També van denunciar penalment una menor d’edat per la seva autoria en els mateixos fets. El jutge els va prendre declaració dilluns i els va deixar en llibertat provisional perquè no té la certesa que van ser els autor del foc.

Tots dos focs van afectar un total de 184,86 hectàrees, de les quals la major part (182,82) dins l’espai protegit EIN Massís del Garraf. Gràcies a les gestions conjuntes d’investigació, els agents van concloure que l’inici dels focs va ser provocat de forma expressa, i que els presumptes autors podrien ser un home i una noia que van ser vistos molt a prop dels dos focs a les hores que van iniciar-se. Els agents van aconseguir identificar i localitzar l’home, que va ser detingut pels Mossos a Vilanova, i també van prendre declaració com a investigada a la menor d’edat.

Segons fonts de les ADF penedesenques, el suposat piròman havia demanat ingressar a l’ADF de Canyelles, primer, i a l’ADF d’Olivella, després, i en tots dos casos la seva petició va ser rebutjada.

En la seva declaració judicial de dilluns, es van produir diverses contradiccions i fets que fan plausible la seva autoria, però el jutge no n’ha trobat cap prova concloent, per això el va deixar en llibertat. Així, el jutge apunta que el detingut va ser la primera persona que va donar l’avís a l’ADF de l’incendi del 18 de juny, indicant “amb precisió” el lloc del foc. El magistrat detalla que un testimoni havia vist el jove prop del lloc on va començar el foc i que unes càmeres de seguretat el van captar entrant cinc minuts després a un garatge proper. “Va tenir temps de causar l’incendi, però també és cert que l’espai temporal disponible és realment estret”, relata el jutge.

Pel que fa a l’incendi del dia 21, el jutge relata que el detingut hauria estat conduint per aquella zona abans de començar-se el foc. Segons la investigació, el jove va fer mentir a una tercera persona per tal que digués que eren junts en una terrassa. El jutge afirma que aquesta actitud és “cridanera” però considera que no és determinant per concloure que ell va ser l’autor d’aquest segon incendi.

Analitzats els dos casos, el magistrat conclou que és “com a mínim estrany” que el detingut provoqués dos incendis i després col·laborés en la seva extinció.

 

FER UN COMENTARI