Els promotors dels parcs fotovoltaics del Baix Penedès, disposats a canviar-ne la ubicació

0
624
Alcaldies del Baix Penedès, en un solar agrícola afectat.

Les alcaldies de la Bisbal, Llorenç, Banyeres, Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç han acostat tímidament posicions amb els promotors dels dos parcs fotovoltaics projectats en terrenys agrícoles del Baix Penedès. En una reunió telemàtica celebrada divendres de la setmana passada, els batlles han instat l’empresa a reconsiderar el seu projecte i li han proposat que situï les instal·lacions solars al sostre de naus industrials o en parcel·les en desús de polígons ja urbanitzats. L’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, explica que els enginyers han estès la mà a estudiar un canvi d’ubicació. Amb tot, Ferré apunta que el projecte ja és a mans de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat i això alenteix qualsevol modificació.

Dos projectes presentats

La proposta de l’empresa inversora, ABO Wind, és crear dos parcs. Una de les plantes s’ubicaria a la Bisbal, amb una extensió de 9,3 hectàrees i la construcció de 11.400 panells per produir 5.928 kWp. La segona estaria situada a cavall entre la Bisbal, Banyeres, Llorenç, Sant Jaume i l’Arboç, en una superfície de més de 78 hectàrees. S’hi preveu la construcció de 92.583 mòduls amb una potència total de 45 Mwn. Aquest segon macroparc és el que es va posar especialment a debat durant la reunió de divendres.

“Els representants de l’empresa ens han dit que consideraran fer canvis perquè volen tenir el consens del territori, però tot seria més fàcil si ens haguéssim reunit abans que presentessin el seu projecte a la Generalitat”, diu Ferré, que lamenta que els alcaldes van conèixer les intencions dels promotors quan la Generalitat els ho va comunicar. “Si ens haguéssim reunit fa sis mesos, ara ens estalviaríem haver de presentar al·legacions”, afegeix. Cosa que ja han fet. També hi ha mostrat el seu rebuig el Consell d’Alcaldes del Baix Penedès.

Segons Agnès Ferré, si la Generalitat dona el seu ok a les plantes fotovoltaiques, caldria fer una requalificació dels terrenys agrícoles afectats i l’Ajuntament “tindria poc marge” per oposar-se a aquesta modificació urbanística.

FER UN COMENTARI