Els verds donen, amb el pilar de 8 descarregat, un punt d’inflexió a la temporada post pandèmia

0
204
Pilar de 8 verd davant la catedral de Tarragona (foto: Castellers de Vilafranca).

Els Castellers de Vilafranca van descarregar dissabte a la tarda davant la catedral de Tarragona el primer castell de gamma extra de la temporada, el pilar de 8 amb folre i manilles, i també de l’era post pandèmica. Ho van fer gairebé per sorpresa, després d’haver completat els primers 4 de 9 amb folre i 3 de 9 amb folre, i després d’haver fet divendres a la plaça de la Vila una prova d’assaig molt esperançadora. Amb aquest primer gamma extra, marquen el punt d’inflexió d’un 2022 que fins ara s’havia “limitat” als castells de vuit i que ara comencen a treure el cap els castells de nou.

La diada del Pla de la Seu estava marcada en vermell al calendari de la colla, ja que s’hi havien de tirar els primers castells de nou de l’any. Els últims precedents eren l’intent no reeixit de 3 de 9 amb folre de Tots Sants de l’any passat, quan la temporada es va restringir a dos mesos, i la diada de Tots Sants pre pandèmica, de 2019, quan havien plantat el 3 de 10, el 4 de 9 sense folre i el pilar de 8.

A Tarragona, els verds van obrir plaça amb un 4 de 9 amb folre que no donava la sensació de ser el primer de la represa. Va pujar i baixar molt tranquil, sense presses però sense pausa i sense perdre-li mai la mida. Ho van fer una setmana després que la Colla Vella de Valls el carregués per Sant Joan. Amb aquest primer castell de nou al sac, van atacar el 3 de 9 amb folre, que va ser més mogut que l’anterior, i que també van descarregar. Va completar l’anomenada “tripleta vilafranquina” amb el 4 de 8 amb agulla, per donar pas, a la ronda de pilars, a l’espadat de 8 amb folre i manilles. A plaça només havien bastit dos pilars de 7 amb folre, per Fires de Maig i a Baó. No en calien més. Van plantar un pilar de 8 que va pujar molt i molt lent, però seguríssim fins a la carregada. A l’inici del descens, però, hi va haver una forta rebrincada que va plegar de cames i va fer girar el cos del quint, que va ser capaç de redreçar-se i va evitar la llenya. S’hi va evidenciar el gran domini del pilar i també la solidesa de les primeres manilles que es veuen en quasi tres anys. La celebració va ser majúscula, amb moltes abraçades i la recuperació del crit de “Vilafranca, Vilafranca!”.

4 de 7 dels Nens a Tarragona (foto: Nens)

A la mateixa diada, la Joves de Valls van descarregar el 5 de 8, els 3 i 4 de 8, els Xiquets de Tarragona van carregar la torre de 8 amb folre i van completar el doblet de castells bàsics de vuit i els Nens del Vendrell van descarregar els dos castells de set amb agulla i el 4 de 7. L’endemà diumenge, davant del monument al Pescador de la Platja de Calafell, al passeig marítim els Nens hi van fer l’actuació de Sant Pere, consistent en el 4 de 6 amb agulla, el 3 de 7, la torre de 6 i el pilar de 5.

FER UN COMENTARI