Els vins i caves generen un volum de negoci de més de 3,2 milions d’euros, el doble que el 2016

0
105
Foto: ACN

El sector dels vins i caves a Catalunya genera un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals, l’equivalent a l’1,2% del PIB. Així ho constata l’estudi “La cadena de valor vitivinícola a Catalunya”, elaborat pel Govern a través de l’agència de competitivitat ACCIÓ, que s’ha presentat aquest dilluns a la tarda a Vilafranca.

Aquest anàlisi també indica que el volum de negoci d’aquest sector el 2023 s’ha duplicat des de l’any 2016, quan es va fer la primera diagnosi. L’impacte actual és fruit de l’activitat de 1.384 empreses que participen a la cadena de valor, les quals donen feina a 10.460 persones. El 81,2% de les companyies tenen més d’una dècada d’activitat i el 95,7% del total són pimes.

Pel que fa als segments de negoci, el document indica que el 86,3% de les empreses es dediquen a la producció i elaboració del vi i el cava, i són també les que aclaparen la facturació i ocupació: representen el 89,5% del volum de negoci generat i donen feina al 92,4% dels treballadors. ACCIÓ destaca que això demostra que els cellers són el “tractor” de l’ecosistema vitivinícola. D’altra banda, la diagnosi recull que les 11 denominacions d’origen catalanes –no hi entra la DO Cava, que és competència de l’Estat– concentren el 41,5% total d’ampolles de vi consumides.

Potencial exportador

L’informe també indica que pràcticament la meitat de les empreses del sector vitivinícola (49,5%) són exportadores. Segons dades recollides al document, l’any 2023 les vendes a l’estranger de vins i caves van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes. En aquest sentit, els últims deu anys Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes de vi i cava de l’Estat a l’exterior, sent el territori líder en nombre d’empreses que fan negoci internacional com en volum de negoci generat. Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó son els principals destins dels vins i caves catalans.

Rumb a la sostenibilitat i la digitalització

Per últim, l’informe assenyala que el sector del vi i el cava està encaminat a reforçar la sostenibilitat i a consolidar l’ús de la tecnologia, amb noves eines digitals per potenciar la cadena de valor. En aquest sentit, destaquen les apostes creixents per reforçar l’economia circular, reduir el consum d’aigua i regenerar sòls mentre es fomenta la producció de vins ecològics. En l’àmbit digital, també va a l’alça l’interès del sector per treballar amb intel·ligència artificial, ‘big data’ i robots.

FER UN COMENTARI