Aquest matí l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell ha acollit la signatura del Pacte del Penedès Marítim. L’han subscrit tots els alcaldes del Baix Penedès i el Garraf, així com els dos Consells Comarcals; a més, en l’acte també hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat al Penedès i alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch.

Els assistents han posat de manifest les diferències que tant el Baix Penedès com el Garraf tenen respecte d’altres comarques quant a infraestructures i mobilitat i han treballat en un document que ha de servir perquè cada municipi i consell aporti les seves demandes. El document final que s’obtingui es portarà a aprovació en tots els plens municipals i comarcals i es farà arribar a la Generalitat, al Parlament i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). I és que l’acte de signatura del Pacte ha servit també per eixamplar les demandes més enllà de la C-32 i reclamar també la tarifació única ferroviària per l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. En aquest sentit, Eva Serramià, presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, ha destacat que s’està davant un problema de mobilitat en el sentit més ampli: “Parlem de mobilitat total, d’autopistes i de trens. Hem acordat que ampliarem l’objecte de les nostres demandes no només a la C-32 sinó també a la mobilitat ferroviària i això afecta a tot el Penedès”.

Els municipis i consells signants del Pacte del Penedès Marítim demanaran la bonificació total dels peatges de Cunit-Cubelles i de Vallcarca perquè, com ha subratllat Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf “aquests peatges provoquen un greuge a les nostres comarques respecte de la resta”.

Volen una resposta immediata

L’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, ha explicat que davant l’incompliment dels terminis d’implantació del sistema de vinyeta (previst per al gener d’enguany) cal entrar en el temps de l’acció i la negociació: “Asseure’ns a una taula a discutir i pensar ja no toca, sinó que cal que presentem la nostra demanda i a partir d’aquí aconseguir de forma immediata, allò que és just per les nostres comarques. Hem d’estar amb les mateixes condicions que la resta de Catalunya”. Per Lloveras la bonificació total dels peatges de la C-32 al seu pas pel Penedès per als residents hauria de ser una realitat en un termini d’uns tres mesos: “Demanem que de forma immediata els residents tinguin les mateixes bonificacions del peatge de Vallcarca que el que tenen els usuaris d’altres peatges d’aquest tipus, com els del Túnel del Cadí o Vallvidrera”. A banda del greuge econòmic, l’alcaldessa de Vilanova ha denunciat que la carretera de les Costes del Garraf està absorbint un trànsit excessiu i no està en condicions.

Tot i que menys exigent amb els terminis, Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, també ha insistit en la urgència d’arribar a un acord amb la Generalitat, titular de la C-32, i no ha descartat haver de fer accions que donin més visibilitat a la demanda, fent referència als talls de carretera que els alcaldes del Pacte de Barà van fer per reclamar solucions al pas de l’N-340 pels seus municipis.

FER UN COMENTARI