Els Xicots fan pel Roser la primera clàssica de vuit de l’any

0
551
3 de 8 dels Xicots (foto: M. Rosa Ferré).
foto del 3 de 8: M. Rosa Ferré.
Amb la seva millor actuació de 2019. Així han pràcticament tancat la temporada els Xicots de Vilafranca. Diumenge al migdia van celebrar a la plaça de la Vila la seva diada patronal, el Roser, i hi van fer per primer cop enguany la clàssica de castells de vuit, amb dos castells destacats: la torre de 7, que estrenaven, i el 3 de 8, que aquest any han fet amb compta-gotes. Una diada de màxims per al nivell actual de la colla, però sense cap dels castells que un mes enrere anunciava el cap de colla Gabi Cot que prepararien de cara al Roser, 4 de 9 amb folre, 7 de 8 i 9 de 7.
Els vermells van tenir una arrencada sorprenent, amb el 3 de 8. En una temporada de renovació de troncs i poms de dalt, no hi han tingut gaire confiança, en aquest castell, que fins ara només havien plantat dos cops a l’agost i amb pocs dies de diferència. Va ser, doncs, una sortida valenta, i va tenir premi. El van carregar amb tranquil·litat, amb moviments controlats, i durant el descens va passar factura el tancament de la part alta del tronc, que va provocar una baixada molt bellugadissa en què s’hauria pogut perdre el castell. No va ser així i el van completar.
En segona ronda es van treure una espina que tenien clavada. Des que al 1998 van descarregar la seva primera torre de 7, han bastit aquesta construcció cada any. 163 vegades en 21 temporades. I enguany havien anat posposant el primer intent fins quasi no quedar-los actuacions per fer-ho. Finalment l’estrena va ser pel Roser i la torre de 7 no va plantejar cap complicació. Fins al punt de fer la figuereta a quarts durant el descens.
Finalment, deixaven per al final en castell aparentment més senzill, el que havien completat onze vegades ja aquest 2019. Però la clàssica de vuit se’ls va posar molt cara. En van fer dos intents desmuntats molt d’hora, abans que pugés el pom de dalt, un cop per problemes a baixos i l’altre per deformació de l’estructura, i no van fer el 4 de 8 fins al tercer intent i patint l’inexplicable durant la baixada, bàsicament perquè havia perdut mides. Van acabar la diada amb vuit pilars de 4 alhora i la satisfacció de no haver caigut ni un sol cop en tot l’any (a manca d’una diada, dissabte a Granollers).
Escala de 10 i pira 6/5
Escala de 10 dels Falcons (foto: M. Rosa Ferré).
La diada dels Xicots va tenir uns convidats d’excepció, els seixantins Falcons de Vilafranca, que a l’inici de cada ronda aixecaven una o dues figures. I va ser també una diada de màxims per als de la faixa verda, que van posar tota la carn a la graella, aixecant les seves màximes figures. Van començar amb l’escala de 10 i en segona ronda van bastir la pira 6/5, de manera que van començar amb les seves estructures més complexes, el seu sostre d’enguany, a manca del pilar de 6 aixecat per sota, que deixarien pel final, i que van estar a una dècima de carregar-se ja que va saltar després d’una forta fuetada quan ja s’aixecava del tot. Per Sant Fèlix sí l’havien pogut carregar. Entremig, pel Roser, van fer dues torretes (una va quedar en intent), la piràmide drets de 5, dotze pilars de 3 nets (alguns amb tombarella) i dos ventalls.

FER UN COMENTARI