Els Xicots de Vilafranca comencen la temporada amb junta nova i amb ganes que el 2019 marqui un nou punt d’inflexió de la colla, després d’una temporada passada en què els resultats van quedar molt per sota de les expectatives, sobretot després del creixement que havia experimentat durant el darrer trienni de castells de nou (2015-17). El seu president, Xavi Llenas, ha manifestat que l’objectiu de la directiva és que en els propers dos anys els vermells “es revitalitzin i segueixen el creixement dels últims quatre anys” i més enllà, “consolidar-nos com a colla de nou a mig termini”.

No ho tindran fàcil ja que, igual com l’any passat, serà un any de molts canvis al tronc i també al pom de dalt, però el cap de colla Gabi Molero és optimista i espera que els castells de vuit arribin “quant abans, millor”, ja en el primer tram de temporada. La primera data assenyalada en vermell al seu calendari serà un altre cop la festa major de la Granada.

Molero considera que el ritme d’assajos i actuacions que duia la colla era massa alt pel volum de castellers que arrosseguen els Xicots, raó per la qual enguany es baixarà de 39 a 29 el nombre de diades i també els assajos de dilluns es reformularan, amb la idea de potenciar els de dimecres i divendres. I cada mes hi haurà un cap de setmana sense actuar.

Del calendari, en destaquen tres actuacions a Sitges (Sant Bartomeu, Santa Tecla i Diada de la Jove), l’organització de Màrtirs, Castelldefels, l’aniversari dels Xics de Granollers i les ja habituals de Vilafranca.

En la vessant social, Llenas ha dit que “volem posar en valor en positiu l’aspecte diferencial dels Xicots, a Vilafranca i dins el món casteller” i per això han creat els hashtags “somúnics” i “somúniques”. Així mateix, obriran un debat intern sobre llenguatge inclusiu dins la colla, en què fins i tot es podrien arribar a replantejar el nom de la colla, després d’haver tingut una cap de colla, una presidenta, caps de canalla dones i ara també, per primer cop, una cap de pinyes dona.

Documental dels Xicots

Una altra novetat d’enguany serà la presentació a la tardor d’un documental sobre la colla, que es finançarà parcialment amb micromecenatge, i que corre a càrrec de Ramon Tort i Raimon Benach. Finalment, de cara a preparar del vintè aniversari de Cal Noi-Noi, que s’escaurà l’any que ve, s’ha creat dins la junta de la colla una àrea per repensar com ha de ser el local dels vermells, amb l’objectiu de potenciar-lo com a punt de trobada de la colla i d’atracció de nous castellers i castelleres.

FER UN COMENTARI