En Comú Podem denuncia l’infrainversió de la Generalitat al Penedès

0
496

Ramon Arnabat i Arantxa Molina, dos dels candidats de la vegueria Penedès d’En Comú Podem a les eleccions al Parlament de Catalunya, han  presentat aquest dilluns el programa dels Comuns pel Penedès. Les propostes es centren, sobretot, en demanar més inversió en matèria d’infraestructures, sanitat i impuls a la reindustrialització.

ECP denuncia que en els darrers deu anys els governs de la Generalitat han invertit a la vegueria la meitat del que li pertocaria segons el seu PIB i tres vegades menys si el que es té en compte és la població: “La Generalitat ha destinat un 2,5% al Penedès, quan el nostre territori aporta un 4% al PIB del país i representa un 6% de la població”, explicava Arnabat. La proposta dels comuns en cas que arribin a la Generalitat és que el govern tripliqui la inversió feta en els darrers anys.

Millorar l’eix ferroviari

Pel que fa a aspectes concrets del programa electoral, En Comú Podem es fixa com a objectiu millorar les infraestructures de mobilitat: “Pel Penedès hi passen diverses línies ferroviàries però no estan connectades entre elles”, comenten. És per això que proposen que l’eix de mercaderies es traslladi a l’eix ferroviari transversal i que mentrestant la Generalitat millori el servei de l’R4. A més, aposten perquè Adif construeixi una estació intermodal a Vilafranca que permeti connectar la capital de l’Alt Penedès amb trens regionals.

Els comuns també es fixen com a objectiu millorar la connexió entre les quatre capitals de la vegueria. “No pot ser que per anar de Vilanova a Igualada en transport públic, triguins tantes hores i hagis de passar per Barcelona”, diuen. És per això que es proposen començar a estudiar la viabilitat d’una línia de tren orbital entre Vilanova i Vilafranca.

En el capítol de Sanitat, des d’En Comú Podem es defensa la necessitat d’ampliar l’hospital de Sant Camil o bé construir-ne un de nou a la comarca del Garraf i, a la vegada, que l’hospital de Sant Antoni Abat de Vilanova esdevingui exclusivament centre sociosanitari. També es demanen més serveis per a l’Hospital del Vendrell i que s’inverteixi més en atenció primària per resoldre les mancances que presenten diversos ambulatoris de la vegueria com el de Calafell o Cunit.

Elaborar i impulsar un pla de reindustrialització per a la vegueria Penedès és un dels altres eixos del programa electoral d’ECP. Després de la crisi industrial viscuda al 2020, els de la formació lila volen que la Generalitat es destinin recursos per reactivar el territori industrialment i que es tingui en compte la importància del sector vitivinícola com a motor econòmic d’una bona part de la vegueria.

Desplegament de la vegueria

En cas de formar part del futur govern de la Generalitat, els comuns es marquen com a prioritat desplegar les delegacions territorials al Penedès i proposen començar per aquestes quatre: Salut, Educació, Afers Socials i Famílies i Territori i Sostenibilitat. “Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i el PDeCAT es queixen molt que no s’ha desplegat la vegueria, però ells han format part del govern i més enllà dels discursos, no han fet res”, reblava Ramon Arnabat. Encara en aquesta línia, el regidor de Vilafranca en Comú i número 11 a la llista d’En Comú Podem per Barcelona, indicava que al llarg del 2021 el Pla Territorial Parcial del Penedès ha de desenvolupar-se del tot.

FER UN COMENTARI