En marxa el judici polític contra els 9 de Vilanova

0
695
Els 9 de Vilanova, dilluns a l’Audiència Provincial de Barcelona. FOTO: GEMMA SÁNCHEZ -ACN

Aquesta setmana se celebra a l’Audiència de Barcelona el judici als nou joves de Vilanova acusats dels aldarulls que hi va haver el maig de 2014 davant del Pòsit de Pescadors, després d’un acte electoral del PP amb l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro i l’expresidenta del PP a Catalunya Alícia Sánchez Camacho. Un judici polític, en el qual acusació particular i Fiscalia demanen entre quatre i vuit anys de presó per als imputats, per haver colpejat els vehicles dels polítics amb les mans, i un d’ells haver picat un vehicle amb un pal de bandera.

Autos contra manifestants

Els 9 de Vilanova van declarar dilluns i tots van negar els fets de què se’ls acusa. En la primera jornada del judici, els investigats van admetre haver participat en l’acció de protesta contra el PP, però van negar reiteradament haver agredit el vehicle on viatjaven Montoro i Camacho. En concret, els acusats van assegurar que van ser els vehicles de la comitiva els que es van “llançar” contra els manifestants, situats en una zona de vianants, i van recordar que no estava previst que la sortida dels cotxes fos per allà, sinó pel carrer del darrere. En aquest sentit, els vilanovins van afirmar que van tenir “por de ser atropellats” davant la sortida ràpida dels vehicles i van afegir que la policia va quedar “desbordada” quan els xofers van utilitzar una via de sortida inesperada, contravenint els consells dels Mossos d’Esquadra.

L’endemà dimarts, els agents dels Mossos i la Policia Local citats a declarar només van identificar un dels nou acusats, per haver picat el vehicle del ministre i haver agredit un mosso; els altres vuit els van situar entre els manifestants, però no com a agressors.

Montoro hi treu ferro

Dimecres l’exministre Montoro i l’expresidenta del PP a Catalunya van declarar (mitjançant videoconferència) i van donar les seves versions. Montoro va rebaixar la gravetat dels incidents: va assegurar que va “témer” per la integritat dels agents de seguretat del PP que van baixar del vehicle per dissoldre els manifestants i va dir diverses vegades que “hi va haver moments violents, però no es van produir danys greus ni irreparables”. En canvi, Camacho va relatar que va sentir “pànic” i sensació de “perill real” davant el comportament dels manifestants; va assegurar que els concentrats “no defensaven res, sinó que només volien actuar violentament” i va afegir que pretenien “bolcar” el cotxe on viatjaven ella i Montoro.

Demanen presó per a set

Dijous, al judici es van visionar diferents vídeos d’aquell dia i l’acusació va presentar les seves conclusions: la fiscalia manté la sol·licitud de vuit anys de presó per a un dels acusats i de quatre anys per a cinc d’ells –a més de multes de milers d’euros–, i l’absolució dels tres restants. L’acusació particular, per la seva part, demana presó per a set d’ells i multes per a tots nou en considerar provat que quan el PP feia el míting, els manifestants es van “organitzar” per atemorir-los a la seva sortida, i creuen que sí que sabien per on marxaria la comitiva.

Avui divendres està prevista la darrera jornada del judici, en què les defenses exposaran les seves conclusions.

Jutjats per ser activistes

Un dels advocats dels 9 de Vilanova, Eduardo Cáliz, va declarar dilluns a les portes de l’Audiència que “ens trobem davant d’un judici polític” que jutja els nou joves “pel que són i no pel que han fet”; perquè són “compromeses i que planten cara als problemes socials i nacionals del país”. Cáliz creu que demanar fins a vuit anys de presó és “absolutament desproporcionat”, i considera que al PP no li cal ser acusació particular “perquè ja té la Fiscalia, que en aquest cas actua com a braç executor de les mesures repressives de l’Estat espanyol”. Pel lletrat defensor, és evident que “estem davant d’uns fets que en absolut van ser violents”, i en relació al fet que la comitiva travessés pel mig la manifestació, creu que “o tenien la intencionalitat de buscar conflicte o va ser una greu irresponsabilitat per part seva”.

FER UN COMENTARI