No és el primer cop que ens queixem. La Comissió de la Memòria Històrica de Vilanova no és el que hauria de ser. O potser, per ser més concrets, no funciona com a nosaltres ens agradaria. D’entrada, el grup de treball no acostuma a ser convocat per la Regidoria de Cultura amb prou regularitat. Les trobades són convocades, amb la discrecionalitat amb què el govern convoca els organismes en què no creu. A la darrera sessió del 26 de setembre, se’ns va informar que la comissió es reuniria novament abans que acabés l’any. Queden pocs dies per acabar 2016 i tot fa pensar que d’una nova convocatòria no en sabrem absolutament res. La trobada de setembre va ser la segona del mandat, després de la celebrada el desembre de 2015. Cal evidenciar, doncs, que sense una certa periodicitat els treballs proposats perdran capacitat de seguiment.

Des de la CUP som crítics i segurament no coincidirem amb algunes veus que defensen la manera de funcionar i els objectius de la comissió. Les respectem però ens agradaria ser més ambiciosos i alhora propositius, raó per la qual al juny vam entrar al registre municipal vint propostes perquè fossin considerades per la comissió. Alguna d’elles ja s’estan endegant des de la institució municipal, però també és palmari que caldria potenciar-les. D’altres, afirmava la regidora Teresa Llorens, seran assumides de mica en mica, amb el pas del temps. D’un temps ençà hem subratllat que a la comissió també li falta una metodologia de treball: ser quelcom més que un consell consultiu o tan sols un espai en el qual cada col·lectiu o persona individual exposi els seus greuges i opinions. En aquest sentit, caldria dotar-la d’una incidència real en les polítiques públiques de memòria impulsades des de la institució municipal.

És hora, doncs, de posar-nos a treballar i no fer de la dilació un mal costum. La CUP ens hi posarem d’una manera constructiva, aportant propostes i una anàlisi crítica. De ben segur que altres col·lectius i els historiadors locals també aportaran la seva experiència al servei de la recuperació de la memòria històrica a la ciutat. Manca, però, que la regidora de Cultura s’ho cregui. Per aquest motiu, per tercera vegada en el transcurs del mandat l’instem perquè reprengui amb celeritat l’activitat de la comissió i treballi d’una manera activa per informar els seus representants dels objectius assolits per l’Ajuntament en matèria de polítiques públiques de memòria.

Els objectius de la comissió no són pas secundaris. Diàriament, en l’esfera política i mediàtica, ens trobem amb casos flagrants de banalització del passat més recent, d’un temps històric que condiciona amb escreix el present. Des de l’esquerra independentista no estem gens disposats a quedar-nos amb els braços plegats. Cal que les institucions públiques treballin conjuntament amb les entitats i els historiadors, al servei de la veritat, la justícia i la reparació històrica. I fer, al mateix temps, pedagogia amb la pràctica política: no ens podem permetre el luxe de ser tan desmemoriats.

CUP de Vilanova i la Geltrú

FER UN COMENTARI