Engega el Pla Estratègic del Baix Penedès

0
1527

Aquest dimarts s’ha posar en marxa el Pla Estratègic Comarcal del Baix Penedès. Representants dels 14 ajuntaments de la comarca, del teixit empresarial, sindicats i la Generalitat, juntament amb el Consell Comarcal, han començat un període de reflexió, que ha de finalitzar durant el mes juliol, del qual n’haurien de sortir un seguit una cinquantena de propostes encaminades a treure el Baix Penedès de la cua de les comarques amb més atur. Idealment, les mesures que en surtin s’haurien de començar a aplicar al setembre.

El Pla Estratègic està majoritàriament finançat (en el 60%) pel Departament d’Ocupació de la Generalitat. Es parteix d’una radiografia socioeconòmica feta al Baix Penedès, que detalla els problemes existents. La consellera comarcal d’Ocupació Maria Jesús Sequera ho resumeix així: “som la comarca amb més atur de Catalunya i cal fer que vinguin empreses noves i creïn ocupació, que es consolidin les que hi ha i s’ha de demanar la implicació de les administracions que toqui, perquè molts aspectes depenen d’elles”.

Falten infraestructures
A la diagnosi prèvia consta que a la comarca “li falten moltes infraestructures, moltes comunicacions, moltes telecomunicacions, per exemple la fibra òptica és un problema greu”, diu Sequera, que recorda alhora que “depèn que les empreses subministradores facin el desplegament de la xarxa”. Al mateix temps, també lamenta que en absència de corredor mediterrani, és més difícil que les grans empreses triïn el Baix Penedès per ubicar-se.

La consellera d’Ocupació dibuixa un panorama dramàtic: “la gent del Baix Penedès té un lloc de treball precari o no té feina, els falta formació per accedir als llocs de treball i els que estan formats, marxen a treballar fora”.

Per a la presidenta comarcal, Eva Serramià, és evident que al Baix Penedès li manquen “polígons industrials”, però també cal que els ajuntaments posin facilitats a les empreses, ja siguin qualificant sòl industrial o amb una baixa fiscalitat. Així mateix, considera molt important una bona “FP dual, perquè les empreses tinguin personal format per treballar aquí; que no trobin el personal aquí, per nosaltres és un fracàs”.

FER UN COMENTARI