L’Ajuntament de Vilafranca ha fet públic avui que el passat 12 de desembre a les cinc de la matinada va enxampar, in franganti, l’autor de 407 pintades en parets, equipament urbà i elements patrimonials. “Es tracta de la denúncia més important que ha fet l’Ajuntament”, ha anunciat el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort.

L’autor de les pintades és un veí de Vilafranca de 34 anys el qual s’ha pogut identificar després de gairebé un any i mig d’investigacions de la Policia Local i gràcies a la col·laboració ciutadana. Segons Alberto Romero, inspector en cap de la Policia Local, al principi es pensava que podia tractar-se de tres o quatres autors diferents, però després d’analitzar i estudiar les pintades s’ha conclòs que és una única persona: “tant per la cal·ligrafia com per la simbologia i jeroglífics que utilitzava, sabem que es tracta de la mateixa persona i que és autora de 407 pintades fetes entre el setembre de 2017 i el desembre de 2018”. Des de l’Ajuntament es creu que la persona identificada és autora del 40% de les pintades que hi ha actualment a la vila. La majoria de les 407 estan relacionades amb motius espanyolistes, de droga i jeroglífics.

37.412 euros entre sanció i reparació

La Policia Local va començar una investigació que va anar acotant a finals del 2018 gràcies a la col·laboració ciutadana. El regidor Joan Manel Montfort ha destacat que una fotografia enviada per un veí va permetre identificar el vehicle amb què es movia el sospitós, i també el seu perfil, definint un home de mitjana edat i de gairebé 2 metres d’alçada. També es va constatar que acostumava a actuar de matinada, entre quarts de cinc i quarts de sis, quan guixava tant parets públiques com privades, contenidors i mobiliari urbà. Sempre feia tres circuits molt clars: deixava el cotxe prop de l’avinguda de Barcelona i actuava pel centre, el barri on resideix, i feia pintades molt a prop del domicili dels seus pares, amb els quals no hi té bona relació.

En el moment que va ser enxampat, l’autor de les pintades va reconèixer els fets que se l’imputaven. Els agents van procedir a la seva identificació i a partir d’aquí es va obrir un expedient administratiu. Joan Manel Montfort ha explicat que se li aplicarà la sanció màxima prevista per l’ordenança de civisme, és a dir, 3.000 euros i que a més haurà de pagar l’import de la rehabilitació de tots els danys ocasionats a la via pública i quantificats amb 34.412 euros. Si paga la sanció de forma immediata pot beneficiar-se d’una bonificació del 50% i si no vol afrontar-la, pot bescanviar-la per treballs socials. Ara bé, la quantitat que haurà de pagar forçosament són els 34.412 euros de la reparació. “Com que és una persona que treballa i que té un vehicle i molt probablement un compte corrent, si no paga es procedirà a embargar els seus béns fins a assolir l’import demandat”, ha explicat el regidor.

FER UN COMENTARI