Èpica en els Castellers de Vilafranca per completar la primera torre de 9 de la represa

0
57

Llums i ombres a la diada castellera de la Bisbal del Penedès, recuperada després de dos anys de parèntesi per la pandèmia. Els Castellers de Vilafranca hi van destacar per damunt de totes les colles en plantar-hi l’únic castell de gamma extra, i que a més era la primera torre de 9 amb folre i manilles que es descarregava des de la tornada als castells, però igual com les dues colles vallenques, se’n tornaven a casa també amb una llenya que no s’esperaven. La del pilar de 8 que ja havien descarregat dos cops.

En principi, la del 15 d’agost havia de ser una diada més de castells de nou bàsics per part dels verds. Van fer-los tots dos en la primera i la segona rondes, i en tercera va saltar la sorpresa amb l’anunci de la torre emmanillada. Els de Cal Figarot volien donar un cop d’efecte a les seves dues rivals de l’Alt Camp després que cadascuna tan sols hagués pogut plantar un castell de nou, i especialment la Colla Vella, que deixava en tan sols carregat el 3 de 9 amb folre. A més, els verds havien coronat ja la torre de 9 a finals de juliol a Vilanova, quan li van faltar pocs segons per descarregar-se, i volien acabar la feina. I dit i fet. Els Castellers van arrossegar cap a la seva pinya tots els simpatitzants que van trobar per suportar el folre i les manilles, i van tirar amunt una torre que va pujar moguda i que va patir els mateixos problemes durant el descens que a Vilanova. Les manilles van fer una feina excepcional per fermar els quarts, que no tenien un bon encaix amb els terços, i van poder celebrar una torre de 9 completada amb èpica. Encara no és la torre de 9 amb què ens tenien avesats, però tot i així, descarregada.

Intent de pilar de 8

La decepció va venir tot seguit. Animats per l’èxit, van tirar el tercer pilar de 8 amb folre i manilles del curs, i si a Vilanova va ser una roca, el de la Bisbal no ho va ser tant i es va plegar a quints, quan l’enxaneta feia la seva entrada dalt de tot.

La diada va ser llarga, amb peus desmuntats, molta calor i, com sol ser habitual, amb llenya. La Joves de Valls va descarregar el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre, però l’estrena del 4 de 8 amb agulla va quedar en carregada i van acabar amb el pilar de 6. La Vella vallenca va estrenar el 3 de 8 amb agulla, el 5 de 8 i l’espadat de 6, però el 3 de 9 amb folre només el van coronar.

Dues proves de 3 de 10

Dos dies abans de la Bisbal, els Castellers feien el doblet de castells de nou bàsics a la diada de davant de Cal Figarot, a més de la torre de 8 i el pilar de 7 folrats que a la Bisbal pujarien un pis més. A banda dels castells, en destacaria la prova de 3 de 10 fins a sisens que van fer en acabar l’actuació. I dissabte passat feien una altra actuació-assaig al pati del seu local, amb castells com la torre de 8 amb folre, el 3 de 8 amb agulla, el 5 de 8 i el pilar de 7 folrat, i posteriors proves de 5 de 9 amb folre, 4 de 9, 3 de 9 amb folre i agulla i 3 de 10 amb folre i manilles.

FER UN COMENTARI