ERC presentarà una moció al ple de febrer sol·licitant que es retiri del saló de plens un retrat de Juan Álvarez de Sisternas, que va ser alcalde de Vilafranca entre 1924 i 1929 durant la dictadura del general Primo de Rivera i que passarà a la història per ser l’última persona enterrada al Valle de los Caídos l’any 1983, després que hi traslladessin les seves restes a petició expressa de la seva família.

“És incongruent que en plena democràcia continuem retent homenatge a una persona que va col·laborar amb un règim dictatorial i que no representa els valors de llibertat que entenem que ha de defensar qualsevol institució”, ha afirmat el regidor Pere Sàbat, que ha afegit que “per molt vilafranquí que fos o per molt tràgica que fos la seva mort (va ser executat a l’inici de la Guerra Civil), mantenir el seu retrat és un atemptat als valors democràtics”.

El quadre forma part de la galeria de vilafranquins il·lustres que decoren el saló de plens, que es va iniciar el 1901 i va finalitzar el 1947. Precisament el seu retrat va ser l’últim que es va incorporar a la col·lecció, el 21 de gener de 1947 amb motiu del vuitè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Vilafranca.

A banda de sol·licitar la retirada immediata del quadre, la moció d’ERC també proposa iniciar un debat per actualitzar la col·lecció de vilafranquins il·lustres, amb la voluntat que esdevingui representativa de tota la història de Vilafranca i també paritària. I és que de tots els retrats que la integren, només un està dedicat a una dona: Maria Ràfols, cofundadora de les germanes de la caritat de Santa Anna.

FER UN COMENTARI