ERC Vilafranca portarà l’emergència climàtica i l’accés a la cultura i l’habitatge al proper ple

0
259
Salvador Campamà, Mònica Hill i Pere Sàbat, d'ERC Vilafranca. // FOTO: LA FURA

El grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya a Vilafranca va presentar ahir en roda de premsa les propostes d’ordenances fiscals que duran a l’Ajuntament al proper ple.

La regidora Mònica Hill va exposar que se centrarien en la lluita contra el canvi climàtic i els ajuts per a facilitar l’accés a la cultura i l’habitatge. Així, el grup proposarà fer una bonificació del 20% en la taxa de deixalles per a les llars i comerços que utilitzin la deixalleria i la deixalleria mòbil, un descompte del 15% sobre el rebut per a qui utilitzi la deixalleria 12 vegades l’any i un 10% per a qui utilitzi la deixalleria mòbil. A més, també proposen una bonificació del 30% de la taxa en cas de fer compostatge casolà i utilitzar les deixalleries.

Pel què fa als vehicles, Hill demanava que “no només es tingui en compte la potència o la càrrega del vehicle, sinó que s’hi incloguin criteris mediambientals i socials, de manera que qui contamini més pagui més però també es tingui en compte l’import del vehicle”. ERC proposa bonificar els establiments i empreses que impulsin iniciatives de preservació del medi i construeixi accessos per a persones amb mobilitat reduïda; i també proposa fer una bonificació del 95% de l’IBI per a aquells terrenys que tinguin cultius agroecològics.

Cultura i llar per a tothom

En l’àmbit d’habitatge, proposaran bonificar el 95% de l’IBI als habitatges llogats amb renda limitada o sota el preu de referència o que es destinin al lloguer social. Per altra banda, ERC considera que cal sancionar els propietaris d’habitatges que portin desocupats més de dos anys.

Els republicans afegien que les empreses que hagin incrementat la seva plantilla un 10% i tinguin en compte criteris d’equitat, atura de llarga durada, edat que superi els 50 anys o que incorporin treballadors amb diversitat funcional haurien de tenir una bonificació en l’impost sobre l’activitat econòmica.

En referència a la cultura, ERC insistia en fer una tarifació social progressiva en l’escola municipal de música, les activitats esportives del Complex Aquàtic i els espectacles de Cal Bolet i l’auditori; i bonificar en un 75% l’accés a aquestes activitats i instal·lacions per a persones amb diversitat funcional. Per tal de facilitar l’existència de la cultura, ERC afegeix que les entitats i empreses culturals haurien de tenir cobert el 95% de l’IBI.

Finalment, els republicans insisteixen en la necessitat de rebaixar les taxes del servei de cementiri: “l’usuari paga la gestió de l’empresa que actualment controla aquests serveis, Altima, i una empresa subcontractada. Creiem que el servei s’hauria de municipalitzar i els costos s’haurien de reduir fins a un 50%”.

FER UN COMENTARI