El grup municipal d’ERC ha demanat al govern sociovergent que actualitzi l’ordenança que regula els serveis funeraris, datada de 1998, i que en redacti una de nova que acabi amb l’actual monopoli d’Àltima, que des del 2007 és l’única empresa que presta el servei de tanatori a Vilafranca. Un monopoli, que segons la formació, permet a l’empresa “aplicar uns preus abusius i no oferir elements de les gammes més baixes obligant als clients a optar pels més cars”.

ERC proposa que la nova ordenança contempli la possibilitat, prevista a la llei, d’imposar a Àltima una cessió, en forma de lloguer, de les seves sales de vetlla a altres empreses de serveis funeraris. Aquesta mesura, segons ERC, facilitaria la competència de lliure mercat propiciant uns preus més econòmics a l’abast de tothom. “Aquesta situació ja es dóna en altres municipis de Catalunya”, ha recordat la cap de llista Mònica Hill, que també ha advertit que si l’empresa s’hi negués, es podria denunciar a l’Autoritat Catalana de la Competència, argumentant que s’atenta contra la llei del lliure mercat.

ERC també proposa que la nova ordenança contempli un import mínim que sigui accessible a tota la ciutadania. Una mesura que té per objectiu garantir que un servei tant bàsic es pugui prestar amb total dignitat.

Hill ha reconegut que es tracta d’una solució a mitjà termini. De fet, ERC fa temps que sol·licita una modificació del Pla General que permeti obrir un segon tanatori a Vilafranca i que aquest estigui gestionat pel propi ajuntament a través d’una concessió administrativa. “Això ens permetria decidir el model funerari que volem i les tarifes del servei”, ha insistit Hill, que també ha defensat un tanatori que contempli la incineració evitant així els desplaçaments a Sitges o Barcelona als que es decanten per aquesta opció.

Hill també ha recordat que recentment el Síndic de Greuges ha obert un expedient a Àltima per pràctiques restrictives. Segons la formació, s’està investigant si l’empresa impedia als usuaris de l’Hospital Comarcal i el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny accedir als serveis d’altres funeràries.

FER UN COMENTARI