ERC va presentar dimecres les seves propostes en l’àmbit cultural que han aglutinat amb el nom de Ciutat de les Arts. “Nosaltres entenem  la cultura com a element que cohesiona i teixeix la societat,  un eix central i prioritari per bastir el model de ciutat que defensem”, anunciava la cap de llista, Mònica Hill.

El projecte estrella dins el capítol cultural republicà és la rehabilitació de l’edifici de l’antic hospital per convertir-lo en un centre cultural de referència a la vegueria, un espai de creació i exposició obert a tots els centres de formació de l’àmbit artístic, les entitats, associacions i col·lectius de la vila. “La nostra voluntat és convertir l’antic hospital en un centre de cultura de primer ordre i a l’abast de tothom”, va explicar Salvador Campamà. “La cultura és el que ens cohesiona, es tracta de posar les eines, les infraestructures i el suport clar de la vila perquè els creadors, els artistes, la gent de la cultura pugui desenvolupar i fer possible els seus projectes i els seus somnis a Vilafranca. Es tracta de potenciar la cultura des de la base”, va concloure.

Un projecte a llarg termini
Per fer realitat aquest centre cultural a l’antic hospital, des d’ERC creuen que caldrien dues legislatures. Tot i això, van subratllar que la Ciutat de les Arts va més enllà d’aquest equipament: “és un projecte global de ciutat que parteix de la voluntat que la cultura sigui present dia a dia”, deia Campamà.

És per això que aposten per aprofitar tots els equipaments ja existents de la vila escampats pels diferents barris amb l’objectiu de fer una xarxa d’equipaments culturals que donin l’opció d’exposar, consumir cultura i fer tallers i activitats arreu. A banda del centre cultural, ERC proposa crear tres infraestructures més, a la vegada que recalquen que no caldria construir-les de nou, sinó aprofitar equipaments ja existents. Aquestes tres propostes són: una escola de teatre d’àmbit comarcal, una segona biblioteca de proximitat i un centre d’interpretació històrica que permeti divulgar el passat de la vila.

ERC també es proposa treballar en el nomenclàtor de carrers i places apostant per noms de dones; crear la figura del tècnic en catàleg per preservar el patrimoni local; impulsar polítiques perquè la llengua catalana sigui l’element vertebrador de la societat; impulsar l’edició local i recuperar l’espai dels Trinitaris i la capella dels Dolors per desenvolupar-hi activitat cultural.

FER UN COMENTARI