“Igual que arribem al món coberts pel servei públic, hauríem de poder marxar-ne de manera digna” explica la regidora Mònica Hill, que denuncia que a Vilafranca Àltima no ofereix cap preu assequible per a un enterrament digne i que les ordenances municipals en matèria funerària han quedat obsoletes. Segons ERC, l’ordenança municipal únicament regula l’enterrament de beneficència que s’aplica en aquells casos de màxima alerta social i de pobresa extrema: “en un any se’n fan entre dos i cinc i no inclouen ni sala de vetlla, ni flors, ni oratori, únicament el fèretre i el nínxol”.

Actualment Àltima ofereix a la resta de ciutadania aquests mateixos serveis bàsics per 2.000 euros i el següent preu més econòmic que sí que inclou sala de vetlla, flors i oratori, és ja de 3.500 euros. “No pot ser que salti dels 2.000 als 3.500 euros, hi ha moltíssimes famílies que no poden permetre’s pagar aquesta quantitat i tenen tot el dret a tenir un enterrament digne. Per això demanem a l’equip de govern que vetlli molt més per aquest servei, que l’adapti a les necessitats reals, combati els preus abusius d’Àltima i actualitzi una ordenança municipal totalment desfasada”, explica Hill.

Els republicans demanen a l’Ajuntament que sigui més sensible en matèria social i que posi fre a l’abús de les funeràries. Proposen que s’estudiï i creï una política revisable i objectiva perquè persones en una situació econòmica vulnerable puguin enterrar dignament als seus familiars i apunten un possible sistema de bonificació en el qual l’administració ajudi a costejar el servei. ERC insisteix que la millor opció seria la gestió funerària pública, ja que “avui dia el servei està en mans privades i en una situació de monopoli absolut”.

Àltima es defensa

Per ERC, Àltima “ven poc el servei bàsic (2.000 euros) i no l’ofereix obertament” i diuen haver rebut nombroses queixes de famílies que així ho certifiquen. En aquest sentit, Àltima ha emès un comunicat titllant aquesta afirmació de “rotundament falsa i demostrable” i al·legant que des del 16 de novembre està actuant segons el protocol acordat amb el Síndic de Greuges de Vilafranca i l’Ajuntament “amb el qual es determinia que, a part d’informar de totes les tarifes d’atenció a les famílies, es lliura una còpia impresa de les mateixes on, per descomptat, s’hi reflecteix el paquet bàsic tancat”.

FER UN COMENTARI