L’Observatori del Paisatge de Catalunya està coordinant l’elaboració del Catàleg de paisatge del Penedès, encarregat per la Direcció general d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat i que es desenvolupa de forma paral·lela amb el Pla Territorial Parcial del Penedès.

El Catàleg del Paisatge és una iniciativa que va iniciar-se l’any 2005 i ja se n’han fet 7 arreu del país. Com que l’any 2016 es va aprovar la Vegueria Penedès, ara s’està començant a elaborar el catàleg. La finalitat dels Catàlegs és aportar informació d’interès sobre tots els paisatges que hi ha en una zona, generar consciència en matèria de paisatge i ser útil a l’hora de fer planejament territorial urbanístic, així com en les polítiques sectorials. Els catàlegs de paisatge són les eines que ens permeten conèixer com és el nostre paisatge i quins valors té, quins factors expliquen que tinguem un determinat tipus de paisatge i no un altre, com evoluciona el nostre paisatge en funció de les actuals dinàmiques econòmiques, socials i ambientals i, finalment, defineixen quin tipus de paisatge volem i com podem assolir-lo.

El catàleg de paisatge del Penedès s’estructura en setze paisatges diferents: Alt Gaià, Conca d’Òdena, Costers de Segarra, Delta del Llobregat, Garraf, Litoral del Penedès, Massís de Bonastre, Montmell, Montserrat, Muntanyes d’Ordal, Pla de Montserrat, Plana del Garraf, Plana del Penedès, Rubió – Castelltallat – Pinòs, Serres d’Ancosa i Valls de l’Anoia.

Per l’elaboració del catàleg es demana la participació de la societat i la implicació del màxim d’actors possibles del territori. Per això s’han organitzat quatre xerrades informatives a les set de la tarda: 12 de juny al Molí Paperer de Capellades; 13 de juny al Museu Pau Casals del Vendrell; 14 de juny al Casal d’Entitats de Capellades i 15 de juny a la Masia d’en Cabanyes. També s’ha creat el web www.paisatgepenedes.cat

FER UN COMENTARI