Es consuma la divisió en l’espai dels comuns de Vilanova, com fa tres anys

0
1503
Assemblea de finals de setembre.

Les relacions entre ICV per una banda, i Podem i EUiA per l’altramai han estat fluïdes, sempre han estat tenses. Malgrat la voluntat –si més no, aparent– de superar els seus recels mutus i haver creat al juny l’assemblea dels comuns a Vilanova amb la voluntat de crear una candidatura única de cara a les eleccions municipals de l’any que ve, l’experiment només ha durat cinc mesos. L’assemblea del Comú de Vilanova que va tenir lloc el 29 de setembre al centre cívic Sant Joan va ser la darrera amb la presència de totes les forces implicades. Aquesta setmana, EUiA i Podem se n’han desmarcat, han donat per morta la marca “En Comú” a Vilanova i ja no assistiran a la propera assemblea, convocada per aquest dissabte. Per la seva part, el que en queda del “Comú de Vilanova”, amb ICV com a pal de paller, assegura que segueix endavant.

Dinàmiques negatives

Podem i EUiA afirmen que des de la posada en marxa de la confluència dels comuns, hi ha hagut un seguit de dinàmiques negatives que fan inviable d’anar tots junts: consideren que ICV no vol arribar a un acord polític, atès que no ha formulat cap proposta i ha bloquejat les que s’han presentat; que ICV no ha assumit la seva part en el repartiment de tasques, i que ha volgut seguir imposant la lògica de partits. Podem i EUiA Vilanova també denuncien que ICV no vol obrir les primàries obertes a tota la ciutadania, i ni tampoc vol dissoldre el que anomena “el partit fantasma VNG en Comú”, registrat de forma unilateral per ICV (el seu president és el coordinador local, Gener Barjola) sense acord ni autorització de totes les components dels comuns”.

Per tot això, EUiA i Podem donen per morta i dissolta l’assemblea dels comuns a Vilanova, de manera que “en cas pot existir en les eleccions municipals qualsevol candidatura amb el cognom En Comú”; s’hi si presenten, afirmen que no seria més que “una disfressa d’un sol partit”, en aquest cas, ICV. Així mateix, com ja van fer al 2015, EUiA i Podem anuncien que es tornaran a presentar com a Som VNG (fa tres anys van obtenir dos regidors), en una candidatura oberta a “persones destacades de plataformes, moviments, sindicats i entitats”, que haurà de passar per unes primàries obertes a la ciutadania vilanovina. Som VNG tornarà a engegar properament una campanya d’avals de la ciutadania per presentar-se. El seu projecte consisteix, en essència, a bastir “projectes que vagin més enllà de ser crosses de cap de les potes de la sociovergència”.

Distanciar-se de Som VNG

Per la seva part, el responsable d’organització del Comú de Vilanova i líder local d’ICV, Gener Barjola, ha emès un comunicat en nom dels comuns afirmant que seguirà endavant el seu projecte per la ciutat, tot expressant la seva perplexitat per la marxa d’aquest espai de confluència de les esquerres dels representants de Podem i EUiA, amb qui fa tres anys ja no es van entendre. En el comunicat, es confirma que la decisió ha estat “unilateral i sense comunicar cap argument a la resta de l’espai”, i s’explicita que voler entendre la nova marca com “la continuïtat d’alguna de les parts, fos Som VNG, Podem, EUiA o ICV, és un error que es distancia de la realitat”. I és que els que formen part del grup municipal no volen renunciar a la tasca duta a terme els darrers tres anys.

El Comú de Vilanova, doncs, manté la voluntat de presentar-se al 2019 amb persones de sindicats, d’associacions, ONG i de diferents sensibilitats polítiques, amb afiliació preexistent o no, i manté convocada l’assemblea d’aquest dissabte en la qual es preveu aprovar el reglament de primàries.

FER UN COMENTARI