Es consuma l’escissió de Corpinnat de la DO Cava

0
1868

Les nou caves que integren la marca col·lectiva Corpinnat van presentar dimecres la baixa com a elaboradors de cava al Consell Regulador del Cava, després de mesos de converses per intentar ser reconeguts a l’etiqueta, dintre de la mateixa DO. Ha estat un estira-i-arronsa que ha durat un any i mig, amb canvi de presidència de la DO inclosa, i no ha arribat enlloc, de manera que els petits cellers que format l’Associació (que van començar sent sis i ara ja són nou) han dit “prou i adeu”.

La darrera proposta d’integració que el Consell Regulador havia posat sobre la taula és, segons els membres del col·lectiu escindit, “inassumible”, ja que exigeix una sèrie de renúncies que qüestionen la pròpia naturalesa de la marca col·lectiva, com ara la delimitació territorial, el reglament d’ús o els controls de qualitat externs. No hi va haver entesa amb l’anterior president, Pedro Bonet (Freixenet), i tampoc n’hi ha hagut amb l’actual, Javier Pagès (Codorniu).

Corpinnat aplaudeix la decisió de la DO, fruit de les negociacions amb ells, de zonificar l’àmbit DO Cava, que està en consonància amb les seves pretensions, però ho troba insuficient ja que no permet la convivència de les marques Cava i Corpinnat en una mateixa etiqueta, després que el Consell del Cava aprovés una modificació ad hoc del seu reglament, el passat 28 d’agost, precisament per fer-ho incompatible. A partir d’aquell moment, l’escissió estava servida, només era qüestió de temps.

El projecte que defensa Corpinnat garanteix l’origen penedesenc del raïm amb el qual es fa l’escumós (que ja no es pot dir cava); representa, doncs, una aposta per defensar la singularitat del territori i de les varietats dintre de l’oferta internacional de vins escumosos; i vol ho fer com a abanderat dels escumosos de qualitat, el detriment de les marques blanques, els caves barats i els que no són brut nature. Així, entre els requisits que demana hi ha l’obligatorietat de treballar amb raïm 100% ecològic i collit a mà, criances mínimes de 18 mesos i la garantia que el 100% del procés de vinificació es fa a la propietat.

La nova marca Corpinnat arribarà al mercat a la primavera, amb la comercialització de les primeres ampolles etiquetades amb el seu distintiu. De moment, agrupa nou cellers del Penedès: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí.

FER UN COMENTARI