Es crea l’Assemblea Municipal de la Vegueria Penedès

0
954

Dijous al migdia va tenir lloc a Vil·la Casals, de Sant Salvador, la sessió constituent de l’Assemblea de Municipis de la Vegueria Penedès; un acte solemne, formal, que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i amb la majoria d’alcaldies de les quatre comarques.

Totes les persones ponents, representants de les quatre comarques de la vegueria Penedès, van tenir paraules de reivindicació territorial, de penedesisme fervent i, sobretot, de reclamar a la Generalitat que permeti el desplegament de la Delegació territorial del Penedès, amb competències i pressupost propis.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva M. Serramià, va lamentar la separació veguerial entre dues províncies. Fèlix Simon, president de l’Associació Pro Vegueria Penedès, es va lamentar que “de moment som una vegueria virtual”, però també va recordar que “som l’única vegueria nascuda de baix a dalt” i va reclamar per al Penedès 40 milions d’euros per fer funcionar la Delegació, que és el que calcula que li pertocaria, proporcionalment. Carme Riera, tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Igualada, va aplaudir “el model de co-capitalitat”. L’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, es va queixar també de la “lentitud” del desplegament de la vegueria. El batlle amfitrió, el vendrellenc Martí Carnicer, va congratular-se d’un “model d’organització descentralitzat” i que “pugui decidir sobre el nostre model de desenvolupament”.

L’alcalde de Vilafranca i delegat del Govern de la Generalitat al Penedès, Pere Regull, va dir que les quatre comarques “tenim uns interessos complementaris”, però que la lluita per obtenir la vegueria només haurà valgut la pena si “és útil”, cosa que s’aconsegueix només si es dota de serveis, més enllà de tenir un delegat amb funcions testimonials. El delegat va acabar llegint un manifest pro delegació del govern que es podia resumir amb una frase: “President, desplegui la vegueria”.

Finalment, Quim Torra va admetre que és inadmissible que dos anys després de l’aprovació per part del Parlament de la vuitena vegueria, encara estigui buida de contingut. Va dir que el model descentralitzat que vol implementar el Penedès li recorda el model federal suís; li va semblar “una experiència única”, que va aplaudir, però sense concreció.

En acabar, es van fer la foto de família, i Torra es va retratar també amb la cinquantena de membres de l’ANC que es van personar a l’acte.

FER UN COMENTARI