Es crea un servei comarcal de mediació de conflictes a l’Alt Penedès

0
492
Jordi Ferrer (vicepresident quart del Consell Comarcal), Esther Martí (comunicadora) i Núria Arnau (consellera de Convivència).

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès va crear al mes d’octubre un servei de mediació ciutadana per als 25 municipis de la comarca que no en tenen, és a dir, tots menys Vilafranca i Sant Sadurní, ja en tenen un de municipal. En tan sols tres mesos, les quatre professionals de la mediació que formen en servei han atès ja 23 casos, onze dels quals ja s’han resolt. El servei és completament gratuït per a la ciutadania i, a més, estalviarà diners en cas de resolució ja que la via judicial té uns costos superiors.

La consellera comarcal de Convivència Ciutadana, Núria Arnau, explica que pot servir per a qualsevol mena de casos, des de conflictes familiars (separacions, discrepàncies en la cura de fills, herències…), fins a conflictes escolars (entre alumnes, professorat, amb pares), passant per conflictes entre entitats, veïnals, d’ús de l’espai públic, etc.

La mecànica consisteix en què qualsevol persona pot sol·licitar el servei de mediació, i l’altra part ha d’acceptar-ho. Si no, no hi ha res a fer, s’arxiva el cas. Un cop obert un cas, pot resoldre’s en un parell de sessions, en una setmana, però la mitjana són sis sessions i pot allargar-se mesos. I no sempre es resol. La mediadora Esther Martí explica que “de vegades s’arriba a acords parcials, i de vegades no hi ha acord però es restableix una relació entre les parts gràcies a la mediació, sobretot en temes familiars”, amb la qual cosa ja haurà servit d’alguna cosa.

El servei “de cultura de la pau” ajuda a resoldre conflictes però també fa xerrades i tallers de prevenció; fins i tot preveu intervenir en conflictes de barri o pobles que venen de lluny, per intentar trobar solucions des de la neutralitat i l’empatia, amb confidencialitat, sempre que les parts hi mostrin predisposició. Formen part del servei la relacions públiques Esther Martí, la psicòloga Núria Villanueva i les advocades Anna Vall Rius i Beatriu Romero.

FER UN COMENTARI