Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa un nou sindicat a la vegueria Penedès, enfocat a defensar els interessos de les persones llogateres. El Sindicat actuarà a les comarques de l’Alt i Baix Penedès i al Garraf. Per als seus membres, tant l’Estat com les institucions locals han de garantir l’habitatge per a totes les persones, voluntat que queda reflectida a les lleis i drets però no en les actuacions.

Desnonar els preus, no les persones

L’any passat es van dur a terme 65.000 desnonaments arreu de Catalunya, la majoria dels quals eren provocats per situacions d’impagament de lloguer que, al seu torn, es devien a l’increment d’un 10% del preu. Aquest augment s’ha vist reflectit a les comarques del territori: a l’Anoia i l’Alt i Baix Penedès el preu mig de lloguer es troba al voltant dels 450-500 euros mensuals; i al Garraf el preu mig supera els 700 euros mensuals.

Aquesta situació té els seus orígens en la primacia de l’ús especulatiu per sobre de l’ús residencial en els habitatges de lloguer, i també en els preus abusius a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Aquests desencadenen un desplaçament de la població més desfavorida, que acaba desembocant en un augment de la demanda i preus al Penedès.

El 2018 els desnonaments a la vegueria superaven els 2.500 al trimestre, arribant als 10.000 desnonaments anuals. A més, les capitals de comarca (Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell) es troben entre els municipis catalans amb una demanda residencial més forta, segons un recull de l’Agència de l’Habitatge del 2016. Davant aquesta situació d’emergència, el nou sindicat pretén recollir casos locals i obrir vies de pressió i negociació amb les administracions i governs, per tal que es modifiquin les lleis i es garanteixi el dret a un habitatge digne i assequible.

Reunions obertes a tothom

Els membres d’aquest col·lectiu són veïns i veïnes de Vilafranca, Vilanova i el Vendrell que han decidit agrupar-se i convidar tothom en situació de lloguer o que hi vulgui estar, tant en habitatges del mercat privat com públics; i crear una plataforma civil. Per a Txus Magallón, del sindicat, cal “organització i mobilització veïnal” per combatre la inacció de les institucions i “eliminar l’especulació i reivindicar el dret a l’habitatge”.

Es reuniran quinzenalment en assemblees obertes els dimecres de 19 a 21h al local de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Girada a Vilafranca (rambla de la Girada, 15-19), i la primera trobada serà el dia 23 d’aquest mes. A més, també es donaran a conèixer a la resta de capitals i seguiran treballant en coordinació amb grups similars de la zona i l’àrea metropolitana barcelonina. Per a qualsevol dubte o consulta es pot contactar a la seva adreça electrònica: [email protected].

FER UN COMENTARI