Es crea una plataforma per frenar l’expansió de les pedreres a Clariana

0
619

Veïns i veïnes de Rocallisa, Valldemar, Montmar, les Brises, Calafell Park i Mas Romeu, també de Clariana, de Segur i d’altres nuclis dels municipis de Calafell i de Castellet i la Gornal, juntament amb l’Associació per la Protecció i la Defensa de la Natura de Calafell (Encoan) i de Xarxa Vendrellenca han constituït la Plataforma Capec, que s’ha fixat com a objectiu barrar el pas a l’ampliació de les pedreres que hi ha en aquesta zona muntanyosa intermèdia entre Clariana, la Gornal, Rocallisa i Segur, i pressionar per tal que es restaurin les pedreres que ja han acabat la seva activitat extractiva. En concret, han posat el seu focus en les pedreres que gestionen Reverté i Omya Clariana.

La plataforma voldria que s’hi acabés l’activitat d’extracció de carbonat de calç, però conscient que les llicències hi són i que és impossible, volen almenys que no segueixin creixent en direcció als nuclis habitats, des d’on senten de molt a prop les voladures, reben pols en suspensió i noten vibracions. A més, els camins de la rodalia van plens de camions amb explosius, cisternes, etc., i denuncien que no es restaura cap muntanya. A més a més, temen que quan s’acabi l’explotació minera, acabin reomplint les muntanyes de deixalles i es converteixin en abocadors.

Miguel Súter, portaveu de la plataforma, afirma que actualment la pedrera no compleix l’ordenança municipal de Castellet i la Gornal que estableix que les pedreres no es poden acostar a menys de 500 metres de cap nucli habitat. A més, una de les pedreres està iniciant la seva ampliació (fa deu dies es van tallar els pins del bosc que es menjarà l’ampliació), malgrat que “ja arriba a 50 metres de Valldemar”, i l’Ajuntament de Castellet té sobre la taula una altra ampliació, encara no aprovada, en direccióa Rocallisa.

Des de la plataforma es creu que cal posar límits a les pedreres. No en va, van demanar permís fins i tot per fer cates dins del parc del Foix, que és a tocar, i també van demanar fer extraccions fins més avall dels 130 metres actuals, arribant a les capes freàtiques. En tots dos casos, l’administració els ho va denegar.

FER UN COMENTARI