Es presenta ‘El Brot Jove’, un projecte artístic per promoure la lectura entre els joves

0
195
La presentació del llibre es va fer a la llibreria l'Odissea de Vilafranca.

Aquest mes de maig ha vist la llum el resultat final del projecte literari, musical i gràfic ‘El Brot Jove’ impulsat des de la llibreria l’Odissea de Vilafranca del Penedès i que ha comptat amb la participació dels alumnes de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet, l’Escola d’Art Arsenal i de 10 instituts de l’Alt Penedès. Es tracta d’un recull de relats adreçats a lectors joves i que els alumnes de les diferents escoles han musicat, dibuixat i llegit. A més, els relats s’han traslladat a l’audiovisual a través d’una sèrie de 10 capítols que es poden veure des d’aquesta setmana per Penedès Televisió. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la lectura entre els joves de 14 a 18 anys.

La presentació del llibre s’ha fet aquest dimarts a la llibreria l’Odissea de Vilafranca. El llibreter i impulsor del Brot Jove, Carmel Carrillo, ha explicat que aquest projecte és la continuació d’El Brot, una activitat que es va organitzar per celebrar els vint-i-cinc anys de la llibreria amb el mateix objectiu: “apropar els llibres i la lectura al públic general i fer valdre la figura del lector”, ha dit Carrillo. En aquest cas, però, el projecte s’ha adreçat exclusivament al públic jove i s’ha vehiculat a través dels centres educatius de l’Alt Penedès que hi han participat. En total, han estat 26 lectores i lectors, 17 il·lustradors i 15 músics.

Al llibre, cada un dels 17 relats que s’hi poden llegir va acompanyat d’una il·lustració feta pels alumnes del Grau mitjà de l’Escola d’Art Arsenal inspirada en la temàtica del text. La maquetació i el disseny de la coberta ha estat obra dels alumnes de Gràfica Impresa de la mateixa escola. De moment s’ha publicat una tirada de 400 exemplars en tipografia estàndard i una altra de 100 exemplars amb una tipografia pensada per persones afectades amb dislèxia.

A banda del projecte editorial, El Brot Jove també té una branca audiovisual. Es tracta d’una sèrie de 10 capítols de 15 minuts on s’ensenya el procés de creació dels alumnes. A partir d’un relat, els estudiants de les diferents disciplines llegeixen en veu alta, il·lustren i posen banda sonora als textos. Els capítols estan presentats per l’actriu Clara Cols i compten amb la participació de l’artista Jordi Gibert. Els relats que s’han escollit són d’autors diversos com Mercè Rodoreda, Albert Sánchez Piñol, Marc Artigau, Isabel-Clara Simó, Manel Baxauli i Roc Casagran, entre d’altres. El guionista i realitzador de la sèrie, Pep Puig, ha confessat que “no ha estat una tasca fàcil posar tot en ordre” tot i que s’ha mostrat satisfet pel resultat final, malgrat que el desenvolupament del projecte va coincidir amb l’esclat de la pandèmia. Cada capítol d’aquesta sèrie s’estrenarà a Penedès Televisió tots els dimarts, a les 15.30 i es podran recuperar després a través del servei de televisió a la carta.

FER UN COMENTARI