Es presenta el projecte Coopera, de relleu agrari

0
1323
Carina Leal Javi Guerra, Ramon Masip, Miquel Àngel Carreto i Fèlix Galimany, durant la presentació.

Divendres es va presentar a Avinyonet del Penedès el projecte de relleu agrari “Coopera”, impulsat per les cooperatives Covides, Entrem i Actua. Es tracta d’una iniciativa pionera a tot Catalunya que té com a objectiu aportar una solució a la manca de relleu generacional a partir de la formació i capacitació de persones amb risc d’exclusió social. Es tracta d’un projecte que neix al Penedès però que té una vocació de ser una eina de país, tal com va explicar el seu coordinador, Ramon Masip.

Pagesia envellida i sense recanvi generacional

L’origen del projecte parteix de la necessitat detectada per la cooperativa vitivinícola Covides que els seus socis s’estaven envellint i en molts casos no tenien continuïtat. El seu president, Fèlix Galimany, explica que fa un parell d’anys Covides va crear un banc de terres per tal que altres socis poguessin seguir l’activitat; malgrat això, algunes camps de cultiu acabaven essent abandonats.

El projecte Coopera, per una banda, ofereix serveis agraris als pagesos del territori (poda, esporga, verema, serveis forestals i de biomassa, etc.), de la mà de persones amb risc d’exclusió social. Per altra banda, s’encarrega, en règim de parceria, de la gestió directa de finques que corren el risc de quedar abandonades i que poden seguir essent productives. La idea, a mitjà termini, és poder generar producte propi, amb l’atenció d’elaborar-lo i comercialitzar-los dins la xarxa de comerç just i dins l’economia social i solidària. I en tercer lloc, ofereix contractes a joves pagesos que poden exercir a temps parcial com a formadors d’aquestes persones que volen entrar en el món de la pagesia, de manera que puguin complementar el seu sou.

Precisament, aquestes setmanes s’està duent a terme un curs d’iniciació a la poda en una vinya de la masia Can Batlle, d’Avinyonet. El curs el realitza l’Acadèmia de Poda, amb el patrocini de la Fundació Família Torres, i hi participen vuit persones.

Dos anys a prova

Coopera va començar a caminar fa dos anys amb una prova pilot de poda en verd, que va tenir continuïtat durant la verema amb la participació de 68 persones. L’any passat es va repetir l’experiència, si bé a causa de la disminució de la producció per l’afectació del míldiu la participació es va reduir a 39 persones, algunes de les quals van treballar de manera continuada durant dos mesos durant tota la campanya. Val a dir que el projecte Coopera només assumirà la gestió de finques que treballin amb agricultura ecològica.

Coopera està projectat per desenvolupar-se en quatre fases, que tindran una durada d’entre quatre i cinc anys. Si bé en aquesta primera fase preveia centrar-se al Penedès, ja ha començat a tenir contactes amb altres zones de cultiu de Catalunya que estan interessades a replicar-hi el projecte, a comarques com el Segrià, les Garrigues, la Terra Alta o el Tarragonès.

L’experiència de Ca la Marieta

Una primera experiència va ser la finca de Ca la Marieta, de Sant Pau d’Ordal, que ocupa tres hectàrees i té un miler de presseguers. El seu propietari, Joan Massana, no trobava relleu generacional i fa dos mesos ja havia contractat una empresa per arrencar els arbres. Quan era a punt de fer-ho, va entrar en contacte amb Coopera, es va valorar que la finca era productiva i n’ha assumit la gestió, salvant els presseguers. A més, els préssecs que es cullin es vendran al Mercat del Préssec d’Ordal.

Carina Leal, en representació del grup Entrem, va indicar que el Coopera “és un projecte d’intercooperació per donar resposta a un problema del sector agrari. Miquel Àngel Carreto, en representació d’Actua, va destacar que els joves que atén “necessiten un ajut per inserir-se en el món laboral, perquè tenen una situació de vulnerabilitat que fa que tinguin més dificultats que la resta de persones”, per això valora positivament aquesta “aposta per generar activitat econòmica”.

Javi Guerra, coordinador de l’Àrea d’Infraestructures i Promoció de Projectes de Coopera, considera que l’impacte del projecte és molt gran ja que ajuda els pagesos que no tenen relleu; resol el problema a pagesos d’avançada edat que no troben persones per ajudar-los al camp quan tenen puntes de feina, i també beneficia el temporer, a qui dona una base per trobar feina posteriorment al mercat ordinari. Es calcula que una setantena de persones poden treballar puntualment en aquest projecte cada any.

El projecte Coopera ha rebut aquest any una subvenció Singulars del Programa d’Economia Social, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

FER UN COMENTARI