Dilluns al vespre es va presentar, a la plaça de la vila, la plataforma “Sas absolució”, que neix amb l’objectiu de defensar el jove vilafranquí Adrián Sas, acusat de cometre delictes de desordres públics, atemptats contra l’autoritat i lesions en una manifestació l’1 d’octubre de 2018 davant del Parlament de Catalunya i pels quals la Fiscalia demana 7 anys de presó i la Generalitat uns altres 5,5. El judici ha de tenir lloc el 17 de novembre.

A Sas se l’acusa d’haver comès tots aquests delictes durant les protestes pel primer aniversari del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, quan es van produir nombroses mobilitzacions arreu del país, una de les quals va acabar davant el Parlament de Catalunya i va ser dissolta pels Mossos amb diverses càrregues policials.

Sas, va ser detingut dos mesos més tard d’aquest dia, enmig d’un carrer del centre de Vilafranca: “feia mesos que no veia als meus pares i es van esperar a detenir-me dos dies després que arribéssin, mentre passejava tranquil·lament amb el meu pare pel carrer. Se’m van acostar sis Mossos de paisà i se’m van endur mentre el meu pare els suplicava que em deixessin anar i que ja m’acompanyaria ell a comissaria. Haguéssin pogut enviar-me una notificació a casa dient-me que m’havia de presentar a comissaria, però van preferir fer mal als meus pares i als meus actuant d’aquesta manera”, denuncia. El jove també va recordar la nit que va passar a comissaria “amb la companyia d’una manta plena de pixats” i com es va sorprendre per la desprorció del desplegament policial l’endemà al matí per traslladar-lo als jutjats, “amb furgons i 15 antidisturbis amb metralleta”.

Demanen que la Generalitat es retiri de l’acusació
A banda de la manera com van procedir a la seva detenció, per Sas el més injust és que la Generalitat es personi com a acusació i demani cinc anys i mig de presó: “Per una banda s’animava a la gent a reivindicar l’1 d’octubre i per l’altra s’enviava les forces de seguretat a desallotjar-nos. És hora que el govern català defensi ara els ciutadans”, rebla.

La plataforma “Sas absolució” la formen familiars i amics d’Adrián Sas i compten amb el suport de la Baula-Xarxa Solidària, la CUP de Vilafranca i diverses entitats i col·lectius de la Vila (a la roda de premsa també hi havia diversos regidors d’ERC). Des de la plataforma només es contempla una sentència absolutòria i per aconseguir-la es vendrà marxandatge i s’organitzaran també diversos actes per poder fer front als més de sis mil euros que es calcula que ascendiran els costos del procés (tot i no haver començat el judici, Sas té la nòmina embargada des de fa mesos). A més, la plataforma treballarà per aconseguir el màxim ressò mediàtic i la solidaritat de diferents partits polítics.

En aquesta línia, en el ple municipal de dimarts de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar amb els vots favorables de JxV, PSC, ERC, CUP i VeC una moció presentada pels cupaires perquè el consistori demani formalment al Govern de la Generalitat de Catalunya que es retiri com a part acusatòria, perquè traslladi el suport de l’Ajuntament amb Sas i la seva família, perquè demani a les autoritats estatals i autonòmiques que aturin la persecució i repressió contra les persones i col·lectius que lluiten per defensar els drets fonamentals i aspiracions nacionals fent ús del dret a protesta i llibertat d’expressió i, finalment, perquè comuniqui tots aquests acords al Govern de la Generalitat, al Parlament, a la Fiscalia, al jutjat d’instrucció que tramita el cas i a tots els ajuntaments de la vegueria Penedès.

 

FER UN COMENTARI