Pla obert d'una estesa de neumàtics bloquejant l'entrada a Robert Bosch a Castellet i la Gornal, amb nombroses creus en contra del tancament de la fàbrica, el 5 d'octubre del 2020 (horitzontal)
Els treballadors de Robert Bosch van ratificar la matinada de dissabte l’acord pel tancament de la fàbrica de Castellet i Gornal amb un 88,1% dels vots. Els resultats es van conèixer dissabte a la matinada, un cop acabada la votació dels tres torns de la fàbrica. El comitè d’empresa i la direcció van arribar a un preacord sobre les condicions econòmiques aquest divendres i van fixar la fi de l’activitat per al 30 de novembre de 2021. L’entesa recull el compromís de posar en marxa una comissió per aconseguir la reindustrialització de la fàbrica i contempla que els treballadors de menys de 50 anys puguin optar a cobrar 50 dies per any treballat sense topalls, amb una paga lineal de 1.400 euros per any treballat. D’aquesta manera, els sindicats celebren haver aconseguit una indemnització mínima de 10.000 euros pels empleats amb una antiguitat de fins a tres anys, i de 25.000 pels que en portin més de quatre
Amb relació als treballadors de 51 i 54 anys, també tindran una indemnització de 50 dies per any treballat, però la paga lineal serà de 2.200 euros per any. A més l’empresa els pagarà el conveni especial de la Seguretat Social fins als 63 anys. Per últim, els empleats de més de 55 anys es podran prejubilar amb el 71% del salari brut i una revalorització anual de l’1% fins als 63 anys.
Des del comitè d’empresa asseguren que, malgrat el tancament, han assolit un “bon preacord” amb la direcció. “Com a mínim sabem que la gent no es quedarà tirada i tindrà unes bones condicions econòmiques per refer la seva vida laboral o jubilar-se”, destaca el president del comitè i líder d’UGT dins la fàbrica, Carlos Teruel.

Els representants dels treballadors asseguren que les negociacions han estat “molt dures” però celebren l’entesa per a les indemnitzacions, que se situen per sobre d’altres ERO que hi va haver a la mateixa fàbrica anys enrere. En alguns aspectes, asseguren que també milloren les condicions d’altres grans tancaments, com Nissan.

Els primers 50 acomiadaments de Robert Bosch a Castellet seran de caràcter voluntari amb un plus addicional de 10.000 euros i s’han de fer efectius abans del 15 de desembre. El comitè preveu que a aquestes 50 sortides s’hi acolliran sobretot treballadors que optin a jubilacions.

“Un pont de salvació”

A banda de celebrar l’acord de les indemnitzacions, el comitè veu com un altre gran triomf el fet d’haver endarrerit el tancament de la fàbrica fins el 30 de novembre del 2021. “Hem guanyat cinc mesos”, remarquen, tot recordant que les intencions inicials de Robert Bosch eren acabar l’activitat el 30 de juny.

El secretari del comitè i representant de CCOO, Josep Anton Llenas, assegura que el preacord és un “pont de salvació” per garantir la continuïtat de bona part dels 300 treballadors que ara hi ha a la fàbrica, actualment dedicada als motors per a neteja parabrises. “Ara toca treballar de valent per a buscar una solució que ens porti els màxims llocs de feina possibles”, afegeix.

Per trobar aquest comprador, a partir de la setmana que ve es posarà en marxa una comissió tripartida entre el comitè d’empresa, la direcció i també representants de la Generalitat. Un grup de treball al qual els treballadors reclamen que s’hi sumi l’estat espanyol.

Segons el comitè, actualment “sonen campanes” de companyies interessades en quedar-se la fàbrica. “Sabem que hi ha opcions”, afirmen tímidament, mentre situen les converses en el marc de la confidencialitat. Tot i mostrar-se esperançats, el comitè també adverteix que només avalarà una reindustrialització “amb garanties”. “No acceptarem que vingui qualsevol empresa que ens faci fora en quatre dies, com ha passat a Alfisa a Santa Margarida i els Monjos”, remarquen.

FER UN COMENTARI