La Fundació Apel·les Fenosa s’ha convertit en l’únic museu de Catalunya que exposa una escultura de Picasso, després de la confirmació per part de la Picasso Administration de l’autoria conjunta Picasso-Fenosa del bust Retrat de de Dora Maar (1941) el passat 24 d’agost.

El bust, esculpit en guix i a partir del qual Apel·les Fenosa va crear-ne cinc reproduccions en bronze i en va fer dos més, també de bronze, amb la coautoria de Picasso; es va exposar el mes de març amb l’objectiu de desvetllar l’enigma de la seva autoria abans del 30 de setembre.

Tot i que inicialment la peça es considerava exclusivament obra de Picasso, a la biografia que James Lord va publicar sobre Dora Maar (que havia estat companya de Picasso durant molts anys, poc abans d’ingressar a l’hospital Sainte-Anne) el 1993 s’hi exposava que el bust havia estat creat per Fenosa i que Picasso l’havia retocat.

Així, ha calgut investigar els diferents documents i declaracions de les persones implicades fins que s’ha arribat a la conclusió final, tancant els dubtes que generaven els orígens de la peça.

El bust va ser adquirit per Nicole Fenosa, vídua de l’escultor català, en una subhasta dels béns de Dora Maar.

FER UN COMENTARI