Escultures de Cal Posastre, de Sant Martí, a l’exposició “L’enigma iber. Arqueologia d’una civilització”

0
1671

L’exposició “L’enigma iber. Arqueologia d’una civilització”, que des de dijous de la setmana passada i fins al 16 de gener de 2022 es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), incorpora dins el seu relat un monument funerari iber cedit per l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca. En concret, es tracta de les escultures d’un panteó, dels segles III a II aC, que s’exposen habitualment al Museu Municipal, ubicat al recinte del castell dels Santmartí.

Les peces cedides es van trobar l’any 1974, en obrir una rasa quan es feien les obres de clavegueram al carrer Berguedà, davant la masia de Cal Posastre. Hi va aparèixer una sitja plena de restes de ceràmica ibèrica pintada, restes de ceràmica campaniana, trossos de teules de sepultura iberoromana i també les restes d’aquest important monument funerari fet en pedra tallada. Dels fragments trobats destaquen quatre relleus esculpits en pedra, el més gran dels quals representa el cos d’un cavaller assegut, acompanyat dels caps dels seus súbdits.

La mostra exposa uns 500 objectes i és la primera gran exposició que es pot veure a Catalunya sobre la cultura ibera des de fa molts anys. Una civilització, la ibera, que va viure a la façana mediterrània de la Península Ibèrica i de la qual, tot el que se’n coneix és gràcies a les excavacions arqueològiques.

27 fragments ibers

Les restes trobades a Cal Posastre són molt singulars per a la desapareguda civilització ibera. A banda de mostrar-hi els fragments més rellevants, al MAC també es pot veure per primer cop una representació en 3D de com podia haver estat el monument funerari sencer. L’hauria erigit un cabdill important de la zona en homenatge als seus avantpassats i també com a reafirmació del seu poder. El monument va ser destruït intencionadament cap al segle II i fins ara se n’han trobat 27 fragments, enterrats en diferents fosses.

FER UN COMENTARI