Escultures per recuperar la història rural i com a atractiu turístic de Castellet

0
5226

L’Ajuntament de Castellet i la Gornal va inaugurar dissabte al nucli de Castellet un forn de pa recuperat i un seguit d’escultures disseminades pel poble i que són obra de l’artista de Clariana Luís Zafrilla, que tenen l’objectiu conjunt de dinamitzar el poble: atreure-hi visitants a través de la cultura, però defugint el monocultiu vitivinícola. El leitmotiv és la recuperació de la història rural local però que és extrapolable a tota la ruralia, en part a través dels oficis.

Per una banda, hi ha l’antic forn. Explica l’alcalde, Miguel Delgado, que el 1937, en plena Guerra Civil, es va fundar a Castellet una cooperativa per fer pa, que va estar oberta fins als anys 60. Ara l’Ajuntament l’ha recuperat i en farà una concessió perquè es reobri i ajudi a dinamitzar un poble on actualment hi ha 58 persones censades.

Per altra banda, l’Ajuntament ha comprat a Zafrilla el projecte “Castellet Encantat”, que integra un seguit d’escultures (figuratives i gens agressives amb l’entorn) a l’àmbit urbà, amb un cost de 100.000 euros. Són cinc grups escultòrics relacionats amb oficis antics: es recupera l’ofici de picapedrer al pàrquing del poble, que havia estat una antiga pedrera; els rucs que anaven a buscar llenya per al forn de pa; també l’inferior del forn i fleca; una família a l’entrada del forn; i un conjunt costumista amb personatges del poble, com el capellà, l’escolà, el carter, la barraca de pedra seca, una ovella, etc. Els personatges són veïns del poble.

Aquesta és tan sols la primera de les cinc fases del projecte “Castellet Encantat”, ideat pel mateix Luís Zafrilla, que abordaria el paper de la dona en la cultura mediterrània, les tasques derivades de tot el cicle anual de la vinya a través de rajola catalana; una torre de Babel amb personatges i esdeveniments històrics transcendents; i l’avifauna present al pantà de Foix. Sempre aprofitant espais en desús del poble. Aquestes quatre fases, però, de moment no tenen data d’implementació.

FER UN COMENTARI