El Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf (CSAPG) té tancada una planta de l’Hospital Sant Camil i una altra del Comarcal de l’Alt Penedès per si en algun moment es produeix un rebrot de la covid-19. A més, ha comprat cent llits per si calgués utilitzar-los en qualsevol dels dos hospitals i té EPi’s per a tot el personal sanitari per afrontar gairebé tres mesos. “Ens hem preparat per tenir més capacitat i absorvir més pacients del territori. Tenim capacitat de resposta”, ha anunciat el doctor Josep Lluís  Ibáñez, gerent del Consorci, el qual també ha apuntat que si, tal com indiquen alguns experts, hi ha un rebrot a l’octubre, els hospitals de les dues comarques estaran preparats per atendre els pacients i per fer-ho sense pràcticament aturar l’activitat ordinària del centre.

Aquestes són algunes de les mesures que ha pres el Consorci per preparar-se per un possible rebrot i que ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa per presentar, conjuntament amb el servei d’Atenció Primària de l’Alt Penedès i Garraf, la represa de l’activitat programada tant als centres sanitaris gestionats pel Consorci, com en tota l’Atenció Primària. En ella hi han participat també Jaume Prat, director mèdic transversal del CSAPG i el doctor Miquel Perona, director del Servei d’Atenció Primària Alt Penedès-Garraf i Baix Llobregat Nord, Àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut.

Més pes de les visites telemàtiques

“La nova normalitat està aquí, i costarà molt tornar a l’antiga. És per això que cal implementar nous mètodes d’atenció al pacient i cal conscienciar a la població perquè faci un ús racional del servei sanitari”, ha explicat el Dr. Perona, que ha destacat que hi ha mètodes com les consultes telemàtiques que s’han dut a terme durant el confinament i que quedaran ja establertes i d’altres, com la vídeo consulta, que començaran a implamentar-se tant a l’Atenció Primària com a l’hospialària. I és que actualment, l’objectiu de l’Atenció Primària és promocionar la proactivitat amb el contacte telemàtic i fer l’atenció presencials pels casos que ho requereixin segons criteri clínic i emergències: “Que tothom estigui tranquil, perquè l’atenció al pacient es garanteix sempre, les visites presencials es continuaran fent a decisió del metge, encara que es potenciarà la telemàtica”, ha comentat.

Perona ha explicat que durant els últims quatre mesos les consultes telefòniques s’han multiplicat arribant a les 19.000 i les e-consultes han passat de 900 al gener fins a les 14.000 al mes de maig.

Pel gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf, Josep Lluís Ibáñez, la vídeo consulta estarà a l’ordre del dia en els pròxims temps i ha explicat que l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès està participant en un pla pilot per instaurar-la. “No ens podem permetre tenir les sales d’espera de les consultes plenes de gom a gom com fins ara, per això, sempre que es pugui s’apostarà per aquesta via”, ha comentat. Per Ibáñez, ara mateix, amb els deures per prevenir-se d’un possible rebrot fets, la prioritat és garantir que l’engranatge dels hospitals que formen part del Consorci torni a rodar, ja que durant el pic de la pandèmia es va aturar tota l’activitat programada.

La llista d’espera s’allarga dos mesos

El doctor Jaume Prat, director mèdic transversal del CSAPG, ha explicat que amb el pic de la covid-19 la llista d’espera per a les intervencions quirúrgiques no urgents s’ha allargat i s’ha passat de 6 a 8 mesos. Pel que fa a les  visites que es van haver d’anul·lar, totes s’han reprogramat “i  calculem que a l’estiu del 2021 ens haurem posat al dia, sempre que no hi hagi un rebrot important” ha anunciat. Hi ha proves, com les ressonàncies magnètiques i els TAC’s que per poder-les fer totes ha calgun ampliar l’horari i ara es fan de dilluns a diumenge de vuit del matí a deu de la nit.

La pandèmia, avui

Avui dia, tal com han indicat els tres facultatius, l’Atenció Primària és clau en la detecció de possibles casos de covid-19 i es fan PCS a tots els pacients amb simptomatologia o amb sospita d’haver estat en contacte amb malalts de Coronavirus. Actualment a les dues comarques s’estan fent uns 250 PCS al dia, però tenen capacitat per fer-ne fins a 1.200. Tots ells s’analitzen al laboratori de l’Hospital de Vilafranca.

Preguntats per si veuen probable un rebrot imminent a l’Alt Penedès i Garraf, els tres metges han coincidit en apuntar que és molt difícil de preveure i que la clau està en la detecció ràpida dels casos sospitosos i en la responsabilitat de la ciutadania. “El control de la pandèmia és cosa de tots, cal que tota la ciutadania actuï amb responsabilitat, mantingui la distància social, utilitzi mascareta i faci un bon rentat de mans. Si la gent actua amb responsabilitat, crec que podrem controlar la pandèmia”, ha indicat el doctor Perona.

Cap cas a Vilafranca, i 2 als Camils

Pel que fa a les dades actuals de pacients ingressats amb covid-19 als dos hospitals del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf, a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès actualment no hi ha ja cap pacient ingressat amb aquesta patologia, mentre que a Sant Camil, a Sant Pere de Ribes, n’hi ha dos, un dels quals ingressat a l’UCI.

Malgrat això, des de l’Atenció Primària s’indica que els PCR positius que en aquestes darreres setmanes s’estan detectant es corresponen, majoritàriament, a gent jove amb simptomatologia greu.

 

 

FER UN COMENTARI