Després de tres hores de reunió, els assistents a la segona cimera del cava, celebrada dimarts a la tarda a la seu de l’Incavi a Vilafranca, van sortir “contents, amb molts deures per fer i emplaçats a seguir treballant pel cava”, tal com va anunciar la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà.

Nova cimera al març

Si la primera cimera, celebrada el 22 d’agost, va servir per donar una imatge d’unitat del sector i conjurar-se a treballar en mesures a mitjà i llarg termini, en la d’ahir es va treballar en mesures més immediates: “per la verema que tenim a sobre i per intentar que no passi el que va succeir l’any passat. A partir d’aquí hem convingut diferents mesures, algunes més genèriques i d’altres no tant, que ens interpel·len a tots.  Ens hem emplaçat a finals de març per celebrar una tercera cimera i portar els deures fets”, explicava Jordà. Ni la consellera, ni els membres del Consell Regulador, ni els productors van voler concretar cap d’aquestes mesures, tot i que van coincidir en apuntar que van encaminades a pal·liar “un problema bàsicament d’estocs”.

Moltes de les mesures a treballar afecten el Consell Regulador del Cava. Damià Deàs (president de l’Institut del Cava) i Pere Guilera (president de PIMECAVA), ambdós vocals de la Consell, van destacar la importància de l’aprovació, el passat mes de desembre, del Pla Estratègic de la DO Cava: “Som conscients de la problemàtica que tenim, però estem posant les bases per resoldre aquest problema i encarar el futur”, manifestava Guilera. Deàs, per la seva banda, apuntava que calia treballar per buscar un equilibri entre l’oferta i la demanda: “Hem de treballar amb unes mesures molt concretes intentant que no siguin traumàtiques per ningú, hem de posar una base estructural d’aprovisionament del sector perquè el futur sigui sostenible per tothom”.

Isabel Vidal, en representació dels viticultors, també es manifestava en la mateixa línia: “Més del 60% del raïm que col·loquem els viticultors catalans es destina a l’elaboració de cava. Per tant, val la pena esforçar-se, tirar endavant i parlar amb tothom per assolir un objectiu compartit: l’equilibri entre producció i elaboració i la dignitat del preu del raïm i també del vi i el cava”.

En aquesta segona cimera hi va haver més participació que en la primera, va estar presidida per la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i hi van assistir també el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull. En total va reunir una cinquantena de persones entre membres del Consell Regulador, representants d’Unió de Pagesoss, JARC, l’Associació de Viticultors del Penedès, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i de les principals empreses elaboradores.

 

 

FER UN COMENTARI